Сомборске музичке свечаности од вечерас до 20. априла

СОМБОР: Сомборске музичке свечаности, седме по реду, биће отворене вечерас у 20 часова концертом „Плод тишине” у холу Соколског дома, на којем ће наступити кларинетиста Мате Бекавац, који ће свирати и традиционални дувачки инструмент дудук, затим Секстет Високе школе за музику из Кронберга и словеначки Мешовити камерни хор „Декор” под управом.
somus
Фото: Ilustracija

Фокус ће бити на стваралаштву савремених европских композитора - Петериса Васкса, Ерикса Есенвалдса, Џона Тавенера и Андреја Макора.

Програм Плод тишине је фантазија на музичко-духовном путовању између живота и смрти”, појашњава Мате Бекавац.

Како даље каже, симбиоза инструменталног и вокалног сматра се за један од врхунаца музичких остварења, у овом случају у својој најинтимнијој нијанси.

Музички избор Плода тишине је напев о питању шта је тишина, шта она обухвата, шта је то што оплемењује људску душу, а речи тешко могу да осветле. О невидљивим платоима наших судбина, о духовним путовањима и могућим трансформацијама, које се скривено приказују на тешко проходним, прашњавим каменим путевима и стазама нашег свакодневног живота, каже Бекавац. 

Поклоници уметничке музике у Сомбору биће сутра увече поново у прилици да чују Секстет из Кронберга, с којим ће овога пута као солиста наступити чувена флаутисткиња Ирена Графенауер. Концерт ће бити одржан у Свечаној сали Градске куће, а на програму названом „Сећања” биће дела Моцарта и Чајковског.

Следеће вечери, 16. априла, Секстету ће се, у Народном позоришту, придружити пијанисткиња Сања Бизјак и још једном кларинетиста Мате Бекавац, а биће извођене композиције Шенберга, Шуберта, Прокофјева и Освалда Голијова.


Мајсторски курсеви

И ове године ће, у оквиру Сомуса, у сомборској Музичкој школи „Петар Коњовић” бити одржани мајсторски курсеви.

Угледни клавирски педагог Жак Рувије већ ради са младим пијанистима, и његов мастерклас ће трајати до понедељка, док су у плану сусрети са америчким вилинистом Вилијемом Хагеном и колумбијским виолончелистом Сантјагом Каноном Валенсијом, члановима Секстета Високе школе за музику из Кронберга.


Програм у уторак, „Наши ствараоци”, посвећен је композиторима Марку Марићу и Ненаду Марићу - Краљу Чачка, док су 18. и 19. април резервисани за дупле програме: оба дана од 11 часова у Народном позоришту за млађу публику припремљена је Дебисијева „Кутија за играчке; у вечерњем, пак, термину, у среду ће од 20 часова Свечаној сали Жупаније у програму „Црно-бело огледало” клавирске композиције Бетовена, Шопена и Карола Шимановског свирати гости из Белгије и Пољске - Џоана Трециак и Мариан Собула; у четвртак, у Народном позоришту, у „Вибрирајућим чекићима” пијанисткиње Лидија и Сања Бизјак удружују се са перкусионистима Милицом Грубишић и Дарком Карлечиком. 

Фестивал ће 20. априла затворити yез клавиристи Бојан Зулфикарпашић и Васил Хаџиманов. На концерту у сомборском Народном позоришту, који ће почети у 20 часова, један од најзанимљивијих европских пијанистичких дуета изводити махом ауторске композиције, али ће бити ту и познатих дела из модерне и традиционалне музике, наравно у њиховом аранжману, због чега је овај програм циљано назван – „У рану зору”.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести