Стефан Миленковић: Мој фокус је на класичној музици, њој се увек враћам

БЕОГРАД: Прослављени светски виолиниста Стефан Миленковић одржаће концерт сутра у Коларчевој задужбини у оквиру 21. издања манíфестације "Дани Београда 2023", а специјално за Танјуг каже да је његов уметнички фокус на класичној музици којој се увек враћа.
stefan milenković
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Миленковић ће одржати концерт "Београд свира" сутра од 17 сати са ансамблом "Belgrade Chamber Orchestra ", а на том музичком спектаклу ће учествовати и састав "Collegium Musicum " уз диригента Драгану Јовановић.

Концерт ће почети делом америчког џез композитора и пијанисте Џорџа Гершвина "Три прелида", а онда је на реду чувени аргентински аутор правца "нови танго" Астор Пјацола и нумера "Четири годишња доба: Лето”, кога виолиниста веома воли да свира. Онда ће уследити ремек-дело "Боемска рапсодија" британске рок групе "Квин" и певача Фредија Меркјурија, као и оригиналан пројекат, Карл Орф у аранжману колегинице Ане Крстајић, и његово велико дело "Кармина Бурана", концерт за виолину и оркестар. На репертоару је и амерички уметник Џон Вилијамс (90) и музика из Оскаром награђеног филма "Шиндлерова листа" (1993) Стивена Спилберга, као и Пашона коло.

Недељу дана касније, 22. априла, Миленковић ће наступити на првом издању фестивала "План Б фест" у Бања Луци, са Др Нелетом Карајлићем, као хуманитарни догађај од два дана, где се укључила и Фондација "Новак Ђоковић" за помоћ деци у многим сегментима живота.

"Све ово остало, наравно јако волим, сада је на реду опет "Rock El Clasico" у Бања Луци, што искрено, једва чекам, јер ми је тамо тазбина, онда сам на неки начин на домаћем терену. Опет, овај концерт за "Дане Београда" је фантастична замисао, мени су јавили пре три недеље да ћу наступати, што је релативно скоро испланирано. Наравно, сваки концерт у Београду представља ми заиста огромно задовољство. Ту је мој живот, велики део, темељи који су изграђени, не само мог живота, већ и личности. Сада када смо се вратили из Америке, стално сам између Београда и Новог Сада, тако једино може и успева да функционише", истакао је музички уметник светског реномеа, и додао да је њему увек, како и каже слоган ове манифестације – "Београд у срцу".

Делује да Миленковић никада у каријери није био толико ангажован на више страна готово у исто време. Интернационални виолински институт, који је основао наш виолиниста и музички педагог, уз подршку националне платформе "Србија ствара", расписао је конкурс за избор овогодишњих полазника тог врхунског међународног едукативног програма. Музички програм као мастерклас ће бити одржан у Београду, од 29. јуна до 22. јула ове године.

"Све активности ме заиста веома инспиришу, и онда у њима уживам, волим увек не само да смишљам неке пројекте и идеје, него да их и спроведем до краја. Заправо тај процес настанка ме мотивише. Тај Институт ће овог пута бити три недеље, за разлику од раније две седмице, што је неки пуни формат. Ове године, захваљујући партнеру Банка Интеза, имаћемо 10 плаћених школарина за српске студенте, оне са српским пасошем", објаснио је уметник и професор виолине за Танјуг. Подсетимо, претходна два мастеркласа Стефана Миленковића одржана су у Чачку 2021. и у Новом Саду 2022. године, у трајању од по две недеље, када је било окупљено 20 најталентованијих виолиниста из света класичне музике. Пријаве са биографијама и аудио или видео снимцима који приказују виолинско извођење кандидата, потребно је послати најкасније до 1. маја путем обрасца који се налази на сајту Стефана Миленковића. Овај едукативни програм пре свега је намењен студентима, али у обзир ће бити узети и талентовани ученици млађи од 18 година, и укупно је предвиђено да буде 15 полазника.

Стефан Миленковић је одабрао да живи и ради у Новом Саду, са својом породицом, те му се изменио живот од када је постао отац, а деценијама је био становник САД-а, до пре три године. У Српској Атини која је током 2022. године уживала статус Европске престонице културе, Миленковић је ангажован као професор виолине на Музичкој академији, као и уметнички директор нове Градске концертне дворане, а опет неким “чаробним” вештинама успева да и даље одржава успешну извођачку каријеру.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести