Стефановски: Кувао сам тај албум у глави и души 20 година

БЕОГРАД: Музичар Влатко Стефановски објавио је да је снимио нови албум „Mother tongue“ који је „кувао“ у глави и души протеклих 20 година, и тиме је најавио концерт у београдском Коларцу 2. априла.
vlatko stefanovski tanjug
Фото: Tanjug

„Снимио сам најинтимнији албум до сада и верујем да сам успео да се обратим својој публици буквално на увце“, рекао је данас на конференцији тај виртоуз на гитари.

Славни гитариста је у прес сали Коларца нагласио да је албум „Mother tongue“ снимио у минималним техничким условима.

„Применио сам апсолутни музички минимализам: један човек, једна гитара и један микрофон. Поред свих напада које доживљавамо на наша чула у доба технолошке револуције, све је мање времена за неку врсту медитације, интроспекцију, за промишљање о суштини нашег боравка на овом и оваквом свету. Углавном се бавимо обављањем техничких „задатака“ и зато сам овим албумом хтео да се одупрем екпанзији технологије и машинама које заправо све више слушамо у модерној музичкој продукцији“, казао је Стефановски.

„Публика данас уместо музике све више слуша продукцијске трикове", сматра Стефановски

„После различитих музичких и креативних искустава у животу, сарадње са великим бендовима, рок и фјужн групама, са камерним оркестрима... заслужио сам да се на интиман начин обратим својој публици“, објаснио је музичар.

Посебан куриозитет у процесу настајања албума „Mother tongue“ чини време за које је он настао, а то су, каже, била само четири дана.

Фото: Youtube Printscreen

„То звучи прозаично, али кувао сам тај албум у свој глави и својој души скоро 20 година. На неки начин никада није било време за такав албум. Или нисам имао добру гитару, или нисам би у форми, нисам био задовољан како свирам, или сам чекао да сазри нека тема коју сам планирао да снимим“, прича Стефановски.

Каже да није мали изазов да се појави гитариста сам пред публиком, а посебно пред микрофоном у музичком студију

Некадашњи гитариста легендарне групе "Леб и Сол" каже да је виртруозност поновљива и да зато не воли када тим епитетом часте његово свирање.

„Нисам ја најбржи, нити најбољи гитариста на свету, али се борим да из свог иструмента извучем магију, а код публике произведем неку врсту хипнозе. Наравно у домену уметничког стандарда, а не у домену психијатријских оквира. Ко хипнотише публику има благослов музичких богова. Зато упорно вежбам и тражим нова решења у музици“, каже македонски музичар.

Фото: Tanjug

Свој концерт 2. априла у Коларцу Стефаносвки спрема у посебној мери јер је свестан да је то једна од најакустичнијих дворана у региону.

„Биће то свечаност и за мене и за публику. Део те свечаности биће и акустика Коларца. То је изванредна дрвена дворана која је у истој равни са познатим светским дрвеним дворанама. Дрво је чудо и није случајно да свирам дрвени иструмент. Дрво је некада било живо, али оно продужава свој живот кроз инкарнацију у гитару или неки други струмент“, рекао је Стефановски.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести