Суд забранио одржавање конкурса под називом ЕКВ:Твоја песма

БЕОГРАД: Привредни суд у Београду је привременом мером забранио музичким компанијама "Маском" и "Тин драм мјузик" да користе знак ЕКВ у називу њиховог конкурса "ЕКВ: Твоја песма", јавили су из Задужбине Милана Младеновића, на чији захтев је и покренут овај случај.
m
Фото: Youtube Printscreen

По одлуци суда, која ступа на снагу одмах, поменуте компаније не само да не могу да користе знак ЕКВ у вези са конкурсом, него то не смеју ни на било којој пословној документацији, на интернет страницама и рекламама.

Даље стоји у саопштењу да ће ова одлука важити све док суд, у посебном поступку, који ће бити покренут у року од 30 дана, не донесе одлуку о томе да ли ће забрана постати трајна, као и одлуку о накнади штете, објављивању пресуде, трошковима и слично.

У образложењу одлуке, Привредни суд је навео да је Задужбина Милана Младеновића учинила вероватним да су Маском и Тин драм мјузик "извршили повреду жига" ЕКВ и да постоји опасност да повреда буде поновљена.

Суд у образложењу такође наводи да радње две музичке компаније представљају ,,подражавање ознака које су регистроване и заштићене правом", а да би свако даље њихово понашање ,,које иде за тим да се злоупотребљавају заштићени знакови“, а које је заштитила Задужбина Милана Младеновића, представљало подражавање које је „противно начелу поштовања добрих пословних обичаја и морала“.

Задужбина Милана Младеновића је, као једини легални и правни наследник заоставштине великог рок музичара и песника, заштитила жигове ЕКВ и Екатарина Велика у Заводу за интелектуалну својину.

На тај начин, Задужбина је једина институција која има права да користи те називе и жигове приликом организације догађаја из области културе, такмичења, конкурса и додела награда на којима се званично користи Миланово име као и име групе.

Већ другу годину заредом се одржава велики конкурс и додела награде "Милан Младеновић", и победници прва два такмичења за најбољу песму биле су групе алтернативног рок правца “Артан Лили” (2019) и “Драм” (2020).

Свако друго такмичење тог типа које су покушали да реализују предузећа Маском и Тин драм мјузик са именом ЕКВ је сувишно, јер прати готово исти идејни концепт и суштину, и зато је Задужбина Милана Младеновића реаговала.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести