Сутра у Новом Саду Бетовен маратон

Београдска и Дортмундска филхармонија под диригентском палицом заједничког шефа-диригента Габријела Фелца извешће сутра у Новом Саду свих девет симфонија Лудвига ван Бетовена.
с
Фото: БГФ

Овај музички спектакл изворно су осмислили маестро Фелц и дугогодишњи директор БГФ Иван Тасовац (1996 - 2021), са идејом да буде реализован 21. јуна 2020. у Београду и шест дана касније у Дортмунду, у склопу обележавања великог јубилеја - 250 година од Бетовеновог рођена. Нажалост, пандемија је зауставила овај монументалан концертни перформанс,  али се он сад ипак реализује под окриљем пројекта „Нови Сад - европска престоница културе 2022”.

– Култура је веома важна у повезивању људи. А за мене не постоји људско биће без културе – истакао је Фелц, објашњавајући значај једног од највећих догађаја у свету класике за српско и немачко друштво. – У Бетовен маратону се сусрећу две земље, у којима се много говори међународном разумевању. А ми уметници показујемо како то функционише на делу. И при томе се клањамо једном универзалном генију. Јер за мене је Бетовен великан у свеобухватном смислу. И морали смо се одважити на то да му посветимо нешто заиста велико, спектакуларно...

Бетовен маратон почеће у 10 часова, када ће Дортмундска филхармонија извести Прву и Другу симфонију генијалног немачког композитора. Београдска филхармонија од 12.30 свира Трећу и Четврту, потом се са Петом, „Судбинском”, и Шестом, „Пасторалном”, у 15 часова на сцену враћају музичари из Дортмунда, да би од 17.30 БГФ поклоницима Бетовенове музике подарио његову Седму и Осму симфонију. Исте вечери музичари из две филхармоније удружени са Словачким филхармонијским хором из Братиславе и солистима, сопраном Аном Малешу-Кутни, мецосопраном Михаелом Зелингер, тенором Јангом Во Кимом и басом Робертом Борком, дакле, више од 200 извођача на сцени, донеће тачно у 20.22 на Петроварадинску тврђаву грандиозну Девету симфонију са све легендарном „Одом радости”.


Преноси на РТВ и РТС

Други програм Радио-телевизије Србије директно ће у недељу од 20.22 преносити спектакл на отвореном, односно финале Бетовен маратона. Пре тога, на Првом програму Радио-телевизије Војводине од 12.30 из Градске концертне дворане ићи ће директан пренос извођење симфонија број 3 и 4.


– Пред нама је музички подухват  који се заиста дешава једном у животу и успоставља потпуно нове стандарде како у извођачком тако и у слушалачком смислу – каже за „Дневник” Јелена Милашиновић, менаџер Београдске филхармоније. – Поред тога што је подвиг за музичаре и Габријела Фелца који све симфоније диригује напамет, посебан изазов се поставља пред слушаоце и њихову кондицију да у истом дану види и чује целокупан развој генијалног ума Лудига ван Бетовена. Од Прве, која траје око тридесет минута, до седамдесет минута музике у последњој, оркестар кроз тих девет симфонија и визуелно расте. Тако се од почетних педесетак музичара, кулминира ка звучној експлозији од преко 200 извођача на сцени које ћемо са Петроварадинске тврђаве чути у Оди радости. Уз то, посебност Бетовен маратона је и у спајању два оркестра различитих менталитета и другачије музичке “личне карте”. Лепота разлика тако постаје невероватно узбудљива и прелива се у посебно богатство у Деветој симфонији, када се оркестри спајају, колеге из Београдске и Дортмундске филхармоније деле музичке пултеве и преносе енергију и радост заједничког стварања. Те лепота дељења представља оду пријатељству, ослонцу, подршке, а изнад свега – љубави кроз музику која нас све спаја.

        М. Стајић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести