Светски дан музике: Омаж Дебисију и оперски гала - концерт

Светски дан музике, 21. јун, биће обележен широм света, у преко сто земаља, бројним концертима у дворанама и на отвореном, под небом које ће се вечерас најкасније затамнити, будући да је данас најдужи дан у години, који означава почетак лета. Даха тог музичког празника биће данас и у Новом Саду, већ од преподневних сати.
klod debisi
Фото: muzickaomladina.org

Као и претходне године, Музичка омладина Новог Сада се определила да садржаје поводом Светског дана музике посвети малишанима, те их  позива данас на дружење од 10 часова у Синагоги, да присуствују програму у којем ће им музичари приближити музику Клода Дебисија и његову “Кутију за играчке”.

Замишљена као омаж Клоду Дебисију, поводом обележавања стогодишњице смрти овог француског композитора, музичка представа „Кутија за играчке” настала је на основу балета који је композитор посветио својој ћерки, желећи да деци приближи свет класичне музике и инструменте попут клавира и удараљки, подсећају у Музичкој омладини Новог Сада и истичу да је овај музички спектакл намењен најмлађима, али и прави доживљај за све узрасте.

У програму учествују: пијанисти Михајло Зурковић и Милица Марковић, перкусионисткиња Милица Грубишић, и глумац / наратор Бранислав Јерковић. Овај програм је први пут изведен на Сомборским музичким свечаностима ове године, у оквиру програма „Дечја посла“. Реализује се у сарадњи са Француским институтом у Србији и СОМУС-ом. Улаз на овај музички догађај је слободан.

Тачно у подне, у Студију “М”, у горњем холу на Спомен - зиду, где симболично место добијају најзаслужнији за развој музичког живота и активности Радио Новог Сада на њему, данас ће бити откривене спомен-плоче легендарном концертмајстору Тамбурашког оркестра Радио Новог Сада Јаники Балажу и Богдану Димитријевићу Yемсу, концертмајстору Плесног оркестра Радио Новог Сада од оснивања. Након тога, у доњем холу овог здања моћи ће да се погледа постављена изложба “Дани yеза у Новом Саду 1979 - 1988” аутора Витомира Вите Симурдића, са фотографијама и документима о овом првом yез - фестивалу у Новом Саду. Ова изложба, с којом је Студио “М” учествовао на овогодишњој манифестацији “Ноћ музеја”, моћи ће да се погледа до 27. јуна, сваког дана од 18 до 20 часова.

У вечерњим сатима, на сцени “Јован Ђорђевић”, с почетком у 20 часова, биће приређен гала-концерт Опере Српског народног позоришта, на којем ће, поред оперских солиста СНП - а, наступити и специјални гости из иностранства. Међу њима су и они потекли одавде, који су каријере наставили у иностранству.   Специјални гости биће: Драгана Радаковић (сопран, Нови Сад/Београд), Марија Чупоска (сопран, Београд), Сергеј Миндрин (тенор, Русија), Атила Мокуш (баритон, Нови Сад/Беч), Рикардо Занелато (бас, Италија) и Бранислав Јатић (бас, Нови Сад). Уз њих ће на сцени ове вечери бити и оперски солисти СНП-а: Јелена Кончар (мецосопран), Вишња Попов (мецосопран), и Небојша Бабић (баритон).

На програму овог концерта су: увертире за Белинијеву оперу “Норма” и Вердијеву “Моћ судбине”, као и арије из Белинијеве опере “Пуританци” (Небојша Бабић), Доницетијеве опере “Фавориткиња” (Јелена Кончар), “Пикове даме” Чајковског (Сергеј Миндрин), Вердијевог “Дон Карлоса” (Драгана Радаковић), и “Набука” (Рикардо Занелато), Пучинијеве “Тоске” (Сергеј Миндрин), Доницетијеве “Лучије од Ламермура” (Марија Чупоска) и  “Ане Болене” (Јелена Кончар и Рикардо Занелато).

У другом делу концерта биће изведен III чин из Вердијеве опере “Дон Карлос”, а учествују: Драгана Радаковић, Вишња Попов, Рикардо Занелато, Атила Мокуш, Бранислав Јатић и хор. Хором, који је припремила Весна Кесић Крсмановић, и Оркестром Опере СНП -а, дириговаће Ђанлука Марчано. Концерт је режијски поставила Катарина Матеовић Тасић.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести