ТОМ МОРЕЛО ПОНОВО СВИРА, АЛИ НЕМА ВИШЕ РЕЈЏА Све(т) се мења

Праву помаму за куповином карата за концерт у Загребу изазвала је најава турнеје Rage Against the Machine, култног америчког бенда из деведесетих, који је овдашња публика само сањала да види. Година је 2022. Неколико деценија није се ни чуло ни знало за бенд који је, готово буквално, жарио и палио светском музичком сценом. А онда зле вести - концерт је отказан.
w
Фото: Youtube Printscreen / Neural DSP

Ових дана се поново спекулисало о могућем наставку турнеје бенда који се званично разишао крајем деведесетих. Само три албума била су им довољна да споје до тада неспојиво - хеви метал и реп музику, направе кросовер између индијанске и америчке културе, остваре прилично запажен политички утицај на местима где су владе узимале за право више него што им је то право дозвољавало - тамо где су биле диктатуре, чак и кад су прокламоване демократије, као што је то случај у САД.

Гитариста и оснивач Том Морело је развејао све наде - неће бити више популарног Рејџа. За љубитеље из Србије карта купљене за Загреб једино ће што ће остати као успомена, ако се не рачуна могућност да на наредном EXIT-у публика види бар Морела, који ових дана има и експанзију својих гитарских туторијала. Оно што је обележило музику Рејџа, поред стамене ритам линије (басиста Тим Комерфорд, бубњар Бред Вилк) и заиста бесног вокала Зака дела Роче, свакако је било Морелово јединствено гитарско умеће. Код њега, није била само ствар технике, него и звука који је проширио поимање електричне гитаре, а данас се чак користи у индустрији производње гитарских педала са ефектима.

- Историја, баш као и музика, нису нешто што се дешава, већ нешто што сам мораш да направиш - објавио је речи своје мајке Том Морело на интернету поводом вести о дефинитивном разлазу бенда Rage Against the Machine. Те речи први пут је изговорио прошле године, приликом свечаности инаугурације у Rock and Roll Hall of Fame. Тада је, примајући награду, љубитеље Рејџа назвао својим петим чланом.

Фото: pixabay.com

- Најважнија лекција коју сам научио од фанова Рејџа је управо то да музика може да промени свет. Свакога дана чујем како и колико је на некога од вас утицала наша музика и како га је инспирисала да тај исти свет даље мења. Бројни активисти, организатори, предавачи, па и председници Чилеа и Финске и многи други, провели су доста времена у првим редовима наших концерата. Музика побуне, када је направљена и донета на прави начин, чини да чујете нови свет описан у песмама које тлачитеље изводе пред лице јавности, док нам истовремено говоре да у животу можемо имати и више од онога што нам је дато. А да ли музика стварно може да промени свет? Сам циљ наше музике увек је био да промени свет, или бар да изазове гомилу проблема како би његова промена била неминовна - поручио је тада Морело, а сада поново преноси EXIT фестивал, надајући се да ће бар део тога моћи да се осети на Петроварадинској тврђави, на концерту 14. јула.

И. Бурић

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести