У Новом Саду почиње 10. меморијал „Исидор Бајић”

Јубиларни 10. Меморијал „Исидор Бајић“ почиње данас и трајаће до 10. децембра, уз учешће пијаниста од 13 до 35 година из 30 земаља, од околних, до Индонезије, Казахстана и Јужне Африке, који ће се такмичити у три категорије.
klasicna muzika note klavir pixa
Фото: pixabay.com

Бијенални Меморијал “Исидор Бајић” који се одржава од 2002, уз подршку пијаниста и клавирских педагога из читавог света, организује Музичка школа “Исидор Бајић”, а суорганизатор је ЕПТА Србије – Војводина. Покровитељи су Градско веће за културу Новог Сада и Секретаријат за културу, информисање и односе с верским заједницама.

Ово интернационално пијанистичко такмичење одржаваће се у концертној дворани Музичке школе „Исидор Бајић“ и у Градској концертној дворани, на Булевару цара Лазара 67. Ту ће се такмичити најпре најстарији у Ц категорији, у првој етапи од 4. до 6. децембра, и у полуфиналу 7. и 8. децембра. Наредног дана, 9.децембра, почеће такмичење А и Б категорије, и наставити се 10. децембра. Финале Ц

категорије, и проглашење победника на затварању Меморијала, заказано је за 10. децембар у 18 часова, у Градској концетној дворани. „Београдски симфоничари“, под диригентским вођством Радана Јовановића, пратиће те вечери солисте - финалисте Ц категорије. 

Свечана академија је 7. децембра у 12 часова у Градској концертној дворани. Модератор на свечаној академији биће пијаниста Александар Ђермановић, генерални менаџер Меморијала, а саговорници ће бити: Далибор Рожић, члан Градског већа за културу, Стефан Миленковић, директор Градске концертне дворане, и Данијела Шутановац Кличковић, ауторка књиге „Празник пијанизма“ и медијска менаџерка меморијала.

- Мисија Меморијала „Исидор Бајић“ је даривање прилике младим пијанистима да се оријентишу на свом уметничком путу. Врсни уметници и стручњаци разних профила поклањају младима своје време, знање и искуство инспиришући их да траже смисао овековечен у песми Вилијама Блејка: Видети свет у зрну песка / И небо у дивљем цвету / Држати бесконачност на длану руке / И вечност у једноме часу - подсећају организатори овог такмичења.

У оквиру свечане академије, наступиће дуо „Амал“, који чине Јарон Колберг из Израела и Палестинац Бишара Харони, иначе чланови овогодишњег интернационалног седмочланог жирија, уз Ђулијану Паолу Контрерас из Перуа, Карлеса Ламу из Перуа, Маркоса Мадригала са Кубе, Наташе Митровић из Србије, Хуана Рецута из Аргентине, и Алвара Теиксеире Лопеза из Португала.

Дуо „Амал“ извешће композиције Шуберта, Мијоа и Рахмањинова. „Настао на конфликтном Блиском истоку“, овај дуо су формирали међународни пијанисти Јарон Колберг и Бишара Харони. Име дуа „Амал“ на арапском значи нада и, како подсећају организатори, одражава њихово уверење да музика може да превазиђе различите позадине и културне границе. Познати диригент Зубин Мехта је написао: „Харони и Колберг су одлични пијанисти. Овај дуо је не само знак пријатељства међу њиховим народима, већ и музичка сарадња за уживање“.

Након свог првог заједничког наступа на мировном концерту у Оперској кући у Ослу 2008, имали су бројне концерте у реномираним концертним салама. Дуо комбинује соло наступе са два клавира са оркестром и рециталима у традиционалним концертним салама са едукативним садржајем и радионицама, у циљу промоције своје визије.    

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести