У петак гала концерт оркестра СНП и Новосадског биг бенда

Након више него успешног презентовања спектакла „Рок опера” пред неколико хиљада Београђана у Центру „Сава”, у петак ће се на домаћем терену, на сцени „Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта, удружне снаге Оркестра СНП-а и Новосадског биг бенда под управом Федора Вртачника представити новим програмом, где ће у фокусу бити антологијске филмске теме.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Солисти ће овог пута бити тенори Бехара Муфареж из Либана, којег је овдашња публика упознала кад је гостовао у роли Алфреда у „Травијати”, затим Матија Заната из Тревиза, који није само певач него и композитор и професор музике, те наш Душан Свилар. У појединим нумерама соло партије ће имати тенор саксофониста Габор Бунфорд, виолиниста Владимир Ћуковић, трубач Драган Козарчић и гитариста Владан Вучковић.

Реч је, иначе, о програму који је Вртачник са успехом утемељио у мадридском Театру „Реал“ са чувеним Orquestra clasica Santa Cecilia. Одговарајући на позив овог реномираног ансамбла, уметнички руководилац Новосадског биг бенда је најпре припремио аранжмане бисера филмске музике а потом 24. марта и дириговао оркестром у једној од најпознатијих концертних дворана на свету. „Са задовољством сам, наравно, прихватио позив, али уз ограду да ја ипак нисам професионални маестро и да не бих да диригујем неким класичним репертоаром. Испоставило се да су они, заправо, баш тражили некога за тзв. популарни програм Orquestra clasica Santa Cecilia“, појашњава Вртачник.

Ове аранжмане, али и неке нове, сада ће бити у прилици да чују и Новосађани и њихови гости. Вртачник се, у разговору са „Дневник”, у шали ограђује да неће бити ни „Пирата с Кариба” ни „Ратова звезда”, већ да је акценат стављен на другу филмско-музичку фелу, коју најбоље илуструју теме из остварења “Живот је леп”,”Љубавна прича”, “Казабланка”,”Краљеви мамба”, “ Мисија”, “Синема Парадисо”, “Кум”, “Прохујало са вихором”... и композитори попут Мориконеа, Манцинија или Роте. У првом делу вечерашњег програма тенори ће се смењивати у нумерама, да би у финалу концерта наступили заједно. „Уверен сам да ће, као што је занимљиво нама извођачима, бити занимљиво и публици”, поручује диригент.        

        М. Стајић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести