У Студију М наступио чувени камерни оркестар из Египта

У Студију М вечерас је наступио чувени камерни оркестар „Al Nour Wal Amal“ из Египта,а концерт су организовали Kултурни центару Војводине „Милош Црњански“ и Амбасади Арапске Републике Египат.
Koncert orkestra „Al Nour Wal Amal“ iz Egipta Foto: Pokrainska vlada
Фото: Koncert orkestra „Al Nour Wal Amal“ iz Egipta Foto: Pokrainska vlada

„Посебна ми је част и задовољство да вечерас у име Покрајинске владе и своје лично име поздравим омладински камерни оркестар, кога чине ове дивне даме и да им пожелим добродошлицу у Новом Саду“ рекла је вечерас у Студију М, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић изражавајући посебну захвалност Kултурном центру Војводине „Милош Црњански“ и Амбасади Арапске Републике Египат који су организовали вечерашњи концерт оркестра из Египта „ Al Nour Wal Amal“.

Секретар Милошевић је овом приликом подсетила да су велика и светска дела чинили и имена какав је чувени италијански тенор Андреа Бочели и свима познат Стиви Вондер, који су за пример чињеници да се музика слуша, а не гледа и да уметност увек може да пређе сваку границу.

Доказ да је то тако је управо и наступ „Al Nour Wal Amal“, јер је то јединствени оркестар на свету кога чине слепе жене музичари изводећи западну, класичну и оријенталну музику. Оркестар обухвата све четири секције инструмената: жичани, дувачки, лимени и удараљке. Музичари наступају без читања музичких нота на Брајевом писму или по упутству маестра.

Фото: Концерт оркестра „Al Nour Wal Amal“ из Египта Фото: Покраинска влада

Испред Амбасаде Републике Египат речи захвалности упутила је заменица амбасадора Раша Солиман, која је истакла да су веома поносни на свој женски камерни оркестар, као и на њихову упорност, истрајност, таленат и сјајну координацију и разумевање које имају са маестром и зато, додала је она, музика чини чуда и уверава нас да је све могуће.

Иначе, камерни оркестар „Al Nour Wal Amal“ стекао је међународну репутацију, славу и признање. Посетио је до сада пет континената, а музичари су својим врхунским извођењем задивили публику, коју не могу ни да виде, у 26 земаља.

Фото: Концерт оркестра „Ал Ноур Wал Амал“ из Египта Фото: Покраjинска влада

Данас у овом оркестру наступа четврта генерација, сачињена од школске деце и студената са циљем да следи успешан пут бивших генерација музичара „Al Nour Wal Amal Chamber Orchestra“. Ова генерација младих музичара почела је да одржава концерте крајем 2011. и већ су освојили срца и дивљење публике у Kаиру и иностранству.

На вечерашњем концерту изведена су дела композитора Риyад Ел-Сонбатy, Мохамеда Абдела Wахаба Абдел Фатаха, Георгеса Бизета, Јохана Страуса II, Јоханa Хелмица Романа, Петра Илића Чајковског, Абоу-Бакр Kаирата, Ахмеда Ебеида, Ђузепеа Вердија и Микиса Теодоракиса.

 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести