У суботу почиње Новосадско музичко лето

НОВИ САД: Концертом босанскохерцеговачке севдах групе “Диванхана”, која изводи традиционалну музику земаља Балкана у модерним аранжманима, у суботу 27. јула у 21 час, у врту Средњошколског дома у Николајевској улици, биће отворено Новосадско музичко лето, традиционална манифестација у организацији Музичке омладине Новог Сада.
m
Фото: Printscreen/ muzickaomladina.org

Током Новосадског музичког лета очекује нас неколико концерата етно и џез музике на отвореном, који почињу у 21 час, а у случају лошег времена “селе” се у Синагогу.

Већ у недељу 28. јула, у већ поменутом врту Средњошколског дома, следи други концерт Новосадског музичког лета, који ће приредити дуо у саставу гитариста Мирослав Тадић и виолинисткиња и певачица Ивет Холцварт.

Ово двоје врхунских музичара публици ће представити програм успаванки за децу и одрасле с Тадићевог новог албума “Спавати, можда сањати”, као и обраде, композиције и импровизације базиране на богатој ризници балканског фолклора. Македонија, Бразил, Далмација, Калифорнија и Андалузија само су неке од станица на овом шароликом музичком путовању, наводе у Монсу.

Улазнице за концерте се продају у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2, тел. 021/452- 344) радним данима од 8 до 14 сати, као и два сата пред почетак концерта на месту одржавања. Карта за концерт групе “Диванхана” кошта 800 динара, а за дуо Тадић-Холцварт 1.000 динара.

Након дана паузе, селимо се на брод „Цепелин“ и уживамо у бесплатним концертима џез музике. У уторак 30. јула, програм под називом „Pop That Swing “ извешће Светски џез оркестар Музичке омладине, под вођством славног тромбонисте Луиса Бониле, најављују у Монсу, и додају да овај оркестар постоји шест година и окупља младе џезере, 18 врхунских музичара из четрнаест земаља, с пет континената.

Новосадско музичко лето ће 1. августа на броду “Цепелин” затворити Новосадски биг бенд, са вокалном солисткињом Данком Адамов и под диригентском палицом Федора Вртачника. Током протеклих 16 година, оркестар је приредио 400 концерта, наступајући на бројним и разноврсним културним манифестацијама у земљи и у иностранству и сарађујући с многим реномираним уметницима у региону. За наступ на Новосадском музичком лету припремили су специјалан програм под називом “Сав тај џез и фанк”.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести