У загребачком ХНК одржана комеморација поводом смрти Масима

ЗАГРЕБ: Комеморација поводом смрти недавно преминулог регионално популарном певача, композитора и гитаристе Масима Савића одржана је у Хрватском народном казалишту у Загребу, преносе хрватски медији.
m
Фото: Tanjug/Zoran Žestić

Од Савића су се опростили породица, пријатељи, колеге и поштоваоци његовог изванредног музичког опуса.

Комеморација је почела једним од Масимових највећих хитова, песмом "Странац у ноћи".

Последњу почаст Савићу одали су Сања Долежал, Алка Вуица, Марко Тоља, Владимир Кочиш Зец, Вана, Влатка Покос, Хусеин Хасанефендић, Нина Обуљен Коржинек и многи други.

Савићев пратећи бенд и пријатељи музичари, опроштали су се од великог уметника  уз инструментална извођења његових песама, пројекције стихова и фотографија са концерата и из приватног живота.

У име бенда виолиниста Бруно Урлић опростио се од истинског уметника речима да је Савић из њих извлачио најбоље.

Није се задовољавао просеком, већ је померао границе. Био је строг и према себи, а на тај начин је давао пример како треба да сеодносимо према послу. Никада се није устручавао да нас похвали. Кад би му нешто сметало, решавао би то са нама,  господски, у четири ока, напоменуо је Урлић и додао да ће им Савић веома недостајати.

Од Савића се говором опростио и Аљоша Шерић из групе "Павел".

Савић  1983. године са бендом "Доријан Греј" снимио вероватно најбољи арт роцк албум на овим просторима "Сјај у тами".  Све је радио како треба. Разговарао је са људима тако да се они осећају равноправно у том разговору, казао је Аљоша Шерић и додао да ће му много недостајати његови фамозни телефонски позиви у ситне сате.

Тада би дуго разглабали о музици, стиховима, смислу бесмисла, извођачима које је волео и о онима које није, казао је Шерић.

Иван Дечак, певач групе "Ватра", присетио се свог сусрета са Савићем.

Био сам млад и неафирмисан музичар, а он већ афирмисана регионална звезда. Падала је киша и он ме је примио у аутомобил да не киснем. Постали смо пријатељи и упознао ме је са својом породицом. Са истинском пажњом је преслушавао моје нове песме, казао је Дечак.

У предворју ХНК постављена је Књига сећања у коју су многи уписали своје последње поздраве Масиму Савићу.

Испред Концертне дворане Ватрослава Лисинског, грађани до сутра имају могућност да се опросте од омичјеног музичара паљењим свећа и полагањем венаца.

Масимо Савић је преминуо 23. децембра након кратке и тешке болести у Загребу.

Сахрана је заказана за 3. јануар на Градском гробљу Задар.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести