Уметност без граница у новосадској Синагоги

Нови Сад и Музичка школа „Исидор Бајић” домаћини су од данас до 31. јула младим уметницима из немачког града Кобленца и енглеског Норича окупљеним под окриљем Међународног пројекта „Триорка 2”, чији је циљ сарадња музичара узраста од 16 до 25 година, те промоција талента, заједничког рада, музицирања, креативности...
Triorka
Фото: Dnevnik.rs

После успешне реализације пројекта „Triorca – Orchestra from Three Nations” у периоду 2013-2014, покренутог на иницијативу Музичког центра из Норича, који је партнере пронашао у МШ „Исидор Бајић” и Музичкој гимназији у ​Монтебау (Немачка), све уз финансијску подршку Програма за културу Европске уније, сада „Триорка 2” ставља акценат на сарадњу музичких институција градова побратима  –  Новог Сада, Норича и Кобленца.

У оквиру прве фазе овог новог пројекта прошлог јула у Кобленцу је окупљен оркестар састављен од младих уметника из три братска града, који је након неколико дана интензивних проба припремио прилично захтеван програм – Интерлудијум из опере „Питер Грајмс“ Бенxамина Бритна, Шпански капричо Николаја Римског Корсакова, Фанфаре за обичног човека Арона Копланда и Увертиру за оперу „Мајстори певачи” Рихарда Вагнера – и одржао веома успешан концерт.  Сада је на реду Нови Сад, где ће седмица заједничког рада домаћина из Музичке школе „Исидор Бајић”, ученика Музичке гимназије у Кобленцу и полазника Норфолк музичког центра у Норичу такође бити заокружена финалним концертом, а све под диригентском палицом уметничког директора пројекта Николаса Даниела.

Завршни концерт пројекта заказан је за 31. јул у новосадској Синагоги, а на програму ће бити дела Вон Вилијамса, Чајковског и Сибелијуса

Репертоар новосадског наступа, заказаног за 31. јул у Синагоги с почетком у 20 часова, твориће Лазар и богаташ Ралфа Вон Вилијамса, Увертира „Ромео и Јулија” Петра Илича Чајковског, те Пета симфонија Јана Сибелијуса. Део тог програма чланови оркестра три братска града извешће претходно и на два промо-концерта на отвореном, који ће бити својеврсна презентација самог пројекта, али и јавни позив поклоницима уметничке музике на завршни концерт.

М. С.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести