Урбан: На Балкану се може живети од музике... Не као Бијонсе, али може

БЕОГРАД: Живимо у времену у коме свет нећемо сигурно мењати на боље тако што људима указујемо на проблеме који нас окружују и зато интензивно размишљамо да направимо музику која на неки начин никог не одбацује, а заправо све тера да промишљају и буду добри људи, каже хрватски музичар Дамир Урбан.
damir urban
Фото: Youtube Printscreen

Састав „Урбан&4“ је у марту објавио сингл „Диригент“ као најаву новог албума који би требало да изађе на јесен, а ријечки музичар истиче да покушавају да пронађу нит која спаја и „њих“ и оне који не мисле као они.

Мени се чини да ако гледаш шта спаја све религије света, наћи ћеш одређену везу, наћи ћеш је у једној или две тачке, оно што је исто код свих. Тако и код свих људи постоје одређене ствари које су свима исте и свима јако битне. У некима се разилазимо скроз, чак и ратујемо повремено, али смо у неким стварима исти, приметио је Урбан у интервјуу Танјугу.

Важно је, каже он, наћи те ствари које су исте и бавити се њима, покушати везати публику, а не раздвајати на начин тако да је неко паметан јер нешто слуша, а неко припада пак или указује на своју вредност баш зато што нешто не слуша.

Он је додао да интензивно размишљају да направе музику која „никог не одбацује, а заправо све тера да промишљају и буду добри људи“.

Ако успемо у томе, онда је то то. Не морају песме бити инспирисане Брехтом као на прошлом албуму, постоје и друге ствари, а да албум буде одраз времена у коме живимо. Радимо на томе, а где ће нас то одвести, видећемо, казао је Урбан.

Познати музичар каже да су неке песме производ рада, склапања, расклапања, а неке су дошле такве као што су и данас.

Има песама које настају из осећаја и акумилираних ставова и проблема, али има и оних на којима се дуго ради, које се цепкају, па се баце у смеће и не рачунамо више на њих, па се неко сети за два месеца и одсвира их и видимо да је то заправо добро, па део узмемо, део бацимо, објашњава Урбан.

Седнеш и у исто време настане и музика и текст, док седиш и чачкаш долазе песме, можда не у облику у којој су снимљене, али у основи настају у маху, додао је он.

Истиче да има среће да се код њега помешало приватно са сценом.

Одавно је оно што је мој хоби и моја љубав оно од чега живим. И даље хватам све тренутке да се бавим музиком, јер ми је то хоби. Некад се питам да ли је добро што сам на концерту, можда сам могао бити код куће и нешто паметно писати, али се не бих ни са ким мењао, рекао је Урбан.

Каже да се од музике може живети на Балкану, ако не очекујете живот какав води Бијонсе.

Ако си добар, имаш добар бенд, ако си скроман и волиш то што радиш, може. Ако замишљаш живот као Бијонсе, онда не, али један живот просечног грађанина на подручју бивше Југославије, како људи већ живе, како живи доктор, професор, то може. Не живимо ништа лошије од њих. Ако могу они, можемо и ми, нагласио је музичар.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести