Ускоро Чаплин и музика уживо у новосадском Парку присаједињења

Култни неми филмови Чарлија Чаплина, уз музику уживо у извођењу Загребачке филхармоније, под вођством маестра Крешимира Батинића, биће права посластица за љубитеље филмске и музичке уметности, која очекује Новосађане од 3. до 5. септембра, на отвореном простору, у Парку присаједињења.
pi
Фото: foto: V.Fifa

Ради се о три концерта који се реализују у оквиру јединственог пројекта под називом “Фил(м)хармонија”.

Овај пројекат суфинансиран је из Интерег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014 – 2020, и одвијаће се у четири града: ове године у Новом Саду и Илоку (9, 10 и 11 септембар), потом у Суботици у мају 2020. и затим у јулу у Вуковару. У овом несвакидашњем споју филма и музике, учествоваће 50 музичара.

“Фил(м)хармонија” је повезала не само музичку и филмску уметност, већ и Загребачку филхармонију и Музичку омладину Новог Сада. Наиме, главни носилац овог пројекта је Загребачка филхармонија, која је за свог партнера у Србији изабрала Музичку омладину Новог Сада.

Отвореност оба партнера за нове и атрактивне програме, који повезују различите уметности, а какав је управо овај програм, била је такође значајан фактор за њихово удруживање, како напомињу у МОНС-у.

 

Захваљујући овој сарадњи Загребачке филхармоније и Музичке омладине Новог Сада, односно пројекту вредном више од милион евра, Нови Сад ће добити нови концертни клавир.

Додатна вредност пројекта је и чињеници да ће са Загребачком филхармонијом, оркестром који има 147 година дугу традицију врхунских наступа и културни је амбасадор наших суседа у свету, као придружени чланови ансамбла свирати и неколико музичара из Новог Сада. Ту прилику имаће чланице квартета ТАЈЈ, флаутисткиња Соња Антунић и пијанисткиња Рита Кинка.

Пројекат “Фил(м)армонија”, иначе, започињ управо у Новом Саду, на отвореном простору Парка присаједињења, који се налази између Музеја Војводине и Музеја савремене уметности Војводине у Дунавској улици.

Током три вечери, ту ће бити приказивани Чаплинови неми филмови „Малишан“ (1921) у трајању од 52 минута, а потом и „Пасји живот“ (1918) од 33 минута, а пројекције ће пратити музика уживо, у извођењу Загребачке филхармоније.

– Зашто баш музика из Чаплинових кинематографских остварења коју ће током пројекција филмова изводити уживо Загребачка филхармонија? Зато што се у 2019 години слави 130 година од рођења једног од најпознатијих и најпрепознатљивијих лица црно-белог филма. Чаплин је синоним за златно доба немог филма и један од највећих филмаша свих времена - кажу у Музичкој омладини Новог Сада.

Освојио је многа признања и награде, између осталог и Оскара за животно дело, али и најдужи аплауз публике у историји, који је трајао чак 12 минута.

Осим тога, теме у његовим филмовима итекако су актуелне и данас, и иако су пуни гегова, његови филмови носе јаке поруке, снажније од онога што се види на први поглед - подсећају у Музичкој омладини Новог Сада.

Оркестар Загребачке филхармоније и маестро Крешимир Батинић одлучили су се на сусрет с овим великаном филмске уметности на сасвим посебан начин, извођењем музике из Чаплинових филмова уз пројекције његових филмова на великом платну, истичући тако да је Чаплин, уз то што је био сјајни глумац, сценариста и редитељ, био и прворазредни композитор.

Улаз ће бити слободан за све пројекције/концерте, који ће, у случају кише, бити “пресељени” у Синагогу. Реализација овог догађаја у Новом Саду остварује се у сарадњи са фондацијом “Нови Сад 2021”, те је и “Фил(м)хармонија” уврштена у програм “Калеидоскопа културе”, који обједињује сва културна догађања у граду, која ће се одвијати од 24. августа, па до краја септембра.

Н. П-ј. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести