Уз подршку Града, још више концерата Војвођанских симфоничара

НОВИ САД: У години када Војвођански симфонијски оркестар – као једина репрезентативни симфонијска формација на тлу АП Војводине и једна од културних институција Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама – обележава десет година од институционализације, подршка Града Новог Сада раду ВСО подигнута је на још виши ниво.
vojvodjanski simfonijski orkestar, VSO/Darko Milosavljević
Фото: Илустрација

Наиме, како би ансамбл додатно учврстио своју позицију на културној мапи града, од ове године ће управа Новог Сада издвајити значајна финансијска средства за пружање подршке деловању Војвођанског симфонијског оркестра, како у реализацији додатних програма са светски признатим уметницима, тако и у циљу повећање хонорара оркестарских музичара као главних носилаца свих концерата.

Ова одлука је последица чињенице да су градоначелник Милош Вучевић и Градска управа за културу препознали значај Војвођанског симфонијског оркестра за креирање културне сцене Новог Сада. На том фону је и позиционирање ВСО у0 матичној средини као једног од најважнијих уметничких чинилаца, захваљујући великим пројектима, које је у протеклој години оркестар успео да реализује, остављајући „гласан“ ођек у јавности, и то не само у Новом Саду, него и много шире. Пре свега, реч је о октобарском концерту с легендарним пијанистом Ивом Погорелићем, који се захваљујући ВСО вратио на новосадску музичку сцену након 40 година избивања, затим извођењем у сарадњи са Српским народним позориштем монументалног Реквијема Ђузепа Вердија после пуне три деценије у Новом Саду, па традиционалним септембарским концертом „Корзо“ на Булевару Михајла Пупина пред више од 10.000 посетилаца, који је реализован у сарадњи са Фондацијом „Европска престоница културе 2022“, те још четрнаест концерата у 2021. што је рекордан број наступа у једној календарској години од оснивања Војвођанског симфонијског оркестра.

– Задовољство је бити део културне сцене Града Новог Сада у време када она добија прави третман, пажњу и видљивост, када се улагање у уметност и културу посматра као инвестирање у бољу будућност и квалитетнији живот грађана – порука је директора Војвођанског симфонијског оркестра Романа Бугара.

М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести