Вечерас на Номусу: Квартет с Кинком и Мокрањчева музика

НОВИ САД: Поново два концерта очекују нас вечерас на Новосадским музичким свечаностима.
rita kinka
Фото: Youtube Printscreen

Најпре ће Фестивалски квартет на овогодишњем Номусу приредити друго вече посвећено Брамсу, почев од 20 часова у Синагоги. Овог пута ће са младим талентованим музичарима, Робертом Лакатошем (виолина), Оскаром Варгом (виолина), Јожефом Бисаком (виола) и Иреном Јосифоском (виолончело), наступити наша позната пијанисткиња Рита Кинка, са којом ће извести Брамсов Клавирски квинтет у ф- молу, опр.34. На програму овог концерта је и Брамсов Гудачки квартет бр.2, у а – молу, оп.51.

Други концерт вечерас у 22 часа у Градској кући приређују виолиниста Мирослав Павловић и пијанисткиња Биљана Горуновић. Ово вече камерне музике биће испуњено музиком Василија Мокрањца, односно његовом Сонатом за виолину и клавир у г – молу, и “Одјецима” - свитом за клавир соло. На програму су још и Четири прелида (транскрипција за виолину и клавир) оп.34 Шостаковича и “Циганин” Мориса Равела.

Мирослав Павловић је 1999. промовисан у концертмајстора Београдске филхармоније, а веома је активан и као солиста с оркестром, нарочито са матичном филхармонијом, као и Уметничким ансамблом Министарства одбране „Станислав Бинички” и Српским камерним оркестром. Значајни су и његови реситали са Иваном Павловић, Биљаном Горуновић, Катарином Пиповић и другим пијанистима. Сарађивао је са великим уметницима као што су Зубин Мехта, Михаил Јуровски, Николај Лугански, Миша Мајски и други.

Једна од најугледнијих српских пијанисткиња Биљана Горуновић је и  редовна професорка и шеф Катедре за клавир Академије уметности у Новом Саду. За време студија освојила је и низ признања на европским такмичењима, попут почасне дипломе на Међународном конкурсу „Мариа Каналс” у Барселони (1991), и титуле лауреата 2. Међународног конкурса Шопенове музике у немачком граду Гетингену (1993). Међународну извођачку каријеру остварила је највише у Русији и земљама бившег Совјетског Савеза, али и преко гостовања у Грчкој, Чешкој Републици, Немачкој, Шпанији и Норвешкој.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести