ВЕЛИКАНУ ДОМАЋЕГ ЏЕЗА ПРИЗНАЊЕ ЈУБИЛАРНОГ НИШВИЛА Награда за животно дело Ивану Швагеру

Овогодишњи лауреат престижне награде за животно дело предстојећег јубиларног, 30. Нишвил џез фестивала, је осамдесетједногодишњи Иван Швагер , еминентни џез музичар, мултиинструменталиста који изврсно свира сопран, алт, тенор, баритон саксофон, флауту, алт флауту и кларинет, те композитор и аранжер из Новог Сада. Швагер је још као средњошколац (1962-1965) свирао у великом џез оркестру Радио Новог Сада. 
muzika nastup scena mikrofon pixabay
Фото: pixabay.com

Потом ће више  од једне деценије, као члан разних састава и формација, наступати диљем Западне Европе, Азије, али и у Мађарској и СССР-у. Ове турнеје послужиле су и као инспирација за неке од његових најпознатијих композиција, као што су “Сувенир са Бајкала”, “Кафићи ветрењаче поред Амстердама”, “Ермита”, “Laponian Mignith Sun”, “Аурора Бореалис”...  Швагер1979.  постаје члан Биг Бенда РТС-а, где је као  први саксофониста и солиста деловао све до пензионисања 2003. Наступао је на многим домаћим и иностраним фестивалима, а сарађивао је са многим познатим именима светског џеза Душком Гојковићем, Марком Стекаром, Едом Хендерсоном, Бором Роковићем... 

Композиторским и аранжерским радом обогатио је репертоар Биг Бенда РТС-а композицијама модерног и новог џеза, како у обрадама, тако и у својим ауторским делима, како се оцењује, његов хармонски израз је богат, разноврстан, пун колорита, напетости и сложености сазвучја. Учествовао је као солиста на плочама других аутора, а издао је и неколико својих албума.  Након званичног одласка у пензију, Иван Швагер се вратио у Нови Сад, али и даље активно наступа у разним џез поставама, па је тако и неколико пута био део Новосадског џез фестивала.

К. Р.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести