Војвођански симфонијски оркестар: Новосадски таленти с међународном каријером

Војвођански симфонијски оркестар ће, у оквиру „Сеоба“, програмског лука „Новог Сада – ЕПК“, одржати три концерта под називом „The Best of Novi Sad“.
С. Дорошки
Фото: С. Дорошки

Како наводе у ВСО, „основна мисија планираних концерата је да покажу да су у нашем граду рођени и стасавали бројни таленти, који су обликовали и развијали своје умеће у свету, а онда градили и изградили сјајне међународне музичке каријере“.

- Међу њима су Александра Шуклар (перкусионисткиња и маримбофонисткиња), тренутно живи у Аустрији, и Ирена Јосифоска (виолончелисткиња), која борави у Немачкој, а које нас својим успесима већ годинама на најлепши и најбољи могући начин представљају у свету. Иако свирају у најугледнијим светским дворанама и сарађују с врхунским уметницима и ансамблима увек се с посебним задовољством и великом одговорношћу враћају на сцену свог града и новосадској публици – истичу у ВСО.

Концерт на којем ће ове младе уметници наступити биће одржан 2. фебруара у Синагоги. Том приликом ће премијерно у Србији бити изведен Концерт за маримбу и оркестар Т. Шулцеа, који је ово дело и посветио Александри Шуклар као његовој првој интерпретаторки. Ирена Јосифоска ће извести Други концерт за виолончело и оркестар Д. Шостаковича, који је изузетно ретко изводи због своје комплексности у уметничком и техничком смислу. Цео програм ће бити заокружен одломцима из Балета “Пут грома”, азербејyанског композитора Г. Гарајева и Увертиром „1812“ Чајковског, под диригентском палицом маестра Ејуба Гулијева.

Улазнице се продају у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2/II) сваког радног дана од 9 до 13 часова и онлајн на њиховом сајту. Цена је 1000 динара, а попуст од 50 одсто имају ђаци, студенти и пензионери.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести