Завршен седми “Кустендорф класик”

ДРВЕНГРАД:  Уручењем награда и концертом виолончелисте Нарека Хакназарјана, виолинисте Хачатура Алмазјана, баритона Ефима Заваљног и Крагујевчког певачког друштва у пратњи Јужносахалинског симфонијског оркестра под диригентском палицом Тиграна Хакназарјана, вечерас је у Дрвенграду завршен седми фестивал руске класичне музике "Кустендорф Класик".
 Kustendorf klasik Foto: Tanjug/video
Фото: Кустендорф класик Фото: Танјуг/видео

Златна матрјошка у категорији од 13 до 17 година припала је тенору Валерију Макарону са Академије “П. И. Чајковски” (Москва), Сребрну матрјошку добио је флаутиста Алексансар Тјан (17) из Московске специјалне музичке школе “Гњесин” (Санкт Петербург), а Бронзана матрјошка додељена је кларинетисти Мирославу Батаљоноку (15) из Републичке гимназије при Белоруској музичкој академији (Минск).

У категорији од 18 до 25 година, прву награду је добио хармоникаш Михајло Живојиновић (22) са Музичке академије у Источном Сарајеву, друга награда сопрану Анастасији Михновец са Белоруске државне академије (Минск), а трећу награду је понела виолинисткиња Ана Савкина (24) са Музичке академије “П.И. Чајковски”.

Најбоље међу 50 младих музичара из реномираних музичких школа и са академија из Србије, Републике Српске, Русије, Белорусије, Немачке и Кине, изабрао је жири у коме су били ректор Државне музичке академије из Белорусије Јекатерина Дулова (председница), композиторка Ања Ðорђевић и пијаниста Александар Маџар.

Оснивач фестивала Емир Кустурица је отварајући следеће издање рекао да ће само наставити традицију са још већим бројем значајних уметника, који су својим стваралаштвом већ дотакли небо, и откривањем нових талената, који пружају руке ка том истом небу.

“Сваки пут када фестивал дође до краја и видим лица ових младих људи, добијем идеју садржану у једној реченици из ''Алена Форда'': ''Данас сам одлучио да живим свој живот до краја''”, рекао је Кустурица и захвалио “Гаспром њефту”, Маји, Нани, Јанку, породици Спаравало, Дуњи и помало себи.

На програму вечерашњег концерта биле су “Варијације на тему Чајковског” Аренског, “Антиформалистички рај” Шостаковича и премијера дела “Тарантулае Цадензас” Ðованија Солине, које је специјално писано за “Кустендорф класик”.

Током претходних вечери у Дрвенграду су са Симфонијским оркестром “Кустендорф”, који је предводио диригент Србољуб Динић, наступили су руски виолиста Јуриј Башмет и пијаниста Александар Маџар, као и баритон Василиј Герело уз клавирску пратњу Олега Вајнштајна.

У ревијалном програму изведена је савремена опера Микаела Таривардијева 
"Очекивање" у режији Владана Ћурковића и под диригентском управом Марије Стајић.

Фестивал, који је до ове године носио назив "Бољшој", заједнички пројекат режисера Емира Кустурице и компаније "Гаспром њефт", пружа прилику младим извођачима да се представе и упознају се са истакнутим уметницима, те тако представља одскочну даску за њихову будућу каријеру.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести