Отворен Кустендорф класик, отпор маргинализацији културе

ДРВЕНГРАД: Концертом Симфонијског оркестра Кустендорф и руског виолисте Јурија Башмета, под диригентском управом Србољуба Динића, у Дрвенграду је и званично отворен 7. Фестивал руске музике Кустендорф класик, а уметници су концерт посветили рођендану великог научника Николе Тесле.
d
Фото: EPA/ANATOLY MALTSEV

Претходно су фестивал отворили члан Управног одбора "Гаспром њефта" Александар Дибаљ и редитељ Емир Кустурица, коме је заменик руководиоца Федералне агенције "Россотрудничество" Александар Васиљевич Радков уручио Награду за пријатељство и сарадњу, оценивши да је Кустурица "светао пример народне дипломатије".

"У овим тешким временима када се култура потискује на маргину, ми овде одржавамо три фестивала. Српско народно биће може да се уобличи кроз пет образаца: светосавски образац, косовски завет, велике сеобе, традиција Доситеја Обрадовића и Вука Караџића и традиција секуларне државе у којој није било клерикализма", рекао је синоћ Кустурица.

Он је нагласио да је Мећавник азил који пружа отпор маргинализацији културе, захваљујући којој српски народ може да преживи.

"Утолико је захвалност нашој руској браћи, који подржавају овај фестивал, већа, као и министру културе и информисања (Владан Вукосављевић), који је изгледа први од 2000. године који ће успети да издржи цео мандат што потврђује да је на правој страни", казао је Кустурица, оснивач фестивала "Кустендорф класик".

Министар Вукосављевић је цитирао Нови завет: Не може се сакрити град који лежи на брду, нити се светло пали и ставља под мерицу, већ се ставља на свећњак да осветљава целу кућу".

"Емир Кустурица је направио свој и наш град на брду и тај град културе широм Србије сија јарким светлом, својим и сјајем талента и надахнућа уметника који долазе из целог света. Руска музика и култура су вековима слали своје еликсире у све правце света, али свој допринос дају и српска и остале словенске културе и управо због тога су Кустендорф и Мећавник значајни и за Србију и за Русију и за читав свет", нагласио је Вукосављевић.

Он је приметио да су се "сиви облаци неправде и искључивости наднели над светом" и нагласио да је "култура једно од најзначајнијих оружја против тога".

Дибаљ је указао на универзалност музике и оценио стваралаштво као врхунску манифестацију човековог интелекта.

"Музика јесте врхунска манифестација стваралаштва, а овај концерт је посвећен српском генију Николи Тесли, чији је рођендан данас. Срећан ти рођендан, Никола", рекао је Дибаљ.

До 12. јула за Златну, Сребрну и Бронзану матрјошку такмичиће се 50 младих музичара из реномираних музичких школа и са академија из Србије, Републике Српске, Русије, Белорусије, Немачке и Кине.

Најбоље ће изабрати жири у коме су директор Државне музичке академије из Белорусије Јекатерина Дулова (председница), композиторка Ања Ðорђевић и пијаниста Александар Маџар.

Друге вечери фестивала наступиће Маџар и баритон Василиј Герело уз клавирску пратњу Олега Вајнштајна, а фестивал ће затворити концерт виолончелисте Нарека Хакназарјана, народног уметника Јерменије, виолинисте Хачатура Алмазјана и баритона Ефима Заваљног, као и Крагујевчког певачког друштва у пратњи Јужносахалинског симфонијског оркестра под диригентском палицом Тиграна Хакназарјана.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести