Зое Кида: Егзит је за мене осећање слободе

НОВИ САД: Домаћа музичарка Зое Кида наступила је синоћ на бини “Visa Fusion Stage” на Егзиту у Новом Саду, а специјално за Танјуг је изјавила да овај фестивал за њу представља врата ка светској сцени и осећање слободе.
Танјуг/Страхиња Аћимовић/Зое Кида
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић/Зое Кида

"Дуго нисам била на Егзиту, и сваки пут када крочим овде на Петроварадинску тврђаву, осетим све исто као ранијих година. Ја лично се осећам исто као те неке 2003. године када сам први пут била на Егзиту. Ово је пре свега фестивал који едукује и млађе и нас старије, јер ја нисам никада пратила електронску сцену, тако да је сјајно што овде могу кроз Егзит да научим о томе", рекла је Ана Радоњић, позната по свом сценском имену Зое Кида, иначе рођена у Београду.

 Она је певачица, текстописац, до недавно је била један од два вокала бенда “Земља грува” са Констрактом, а сада је кренула у соло каријеру.

“Егзит за мене значи много, нека врата ка свету, ка светској сцени, једном осећању слободе. Најпозитивније могуће асоцијације имам на Егзит. Увек се радујем када сам овде, увек ме чека неко свеж од извођача. Егзит има јако добру атмосферу и сјајну екипу”, навела је музичарка и додала да је наступала више пута на фестивалу са бендом “Земља грува”, мада је она била и део електронског састава “Мистаке Мистаке”, који се својим правцем такође савршено уклапао у концепт Егзита.

Дирекција Егзита је направила симболичан гест, за своје 23. издање изашла је са прва 23 имена која ће наступити ове године и међу њима је била управо Зое Кида, која је од скоро у соло каријери, одвојена од групе “Земља грува”.  У новој фази, Егзит ју је препознао да буде међу првим објављеним домаћим музичарима за наступ ове године. 

“На Егзиту сам ту од почетка, тако да они знају врло добро шта моја музика носи и ко сам ја. Наравно била сам почаствована да се налазим међу тим првим именима. Свиђа ми се та сцена Фусион Стаге, која је временом порасла на неки начин. Била је увек на том месту, али је сада добила још већи значај”, рекла је кантауторка.  

Зое Кида учествовала је на песми за Евровизију 2022, где је са својом песмом "Бејби" ушла у само финале. Овом песмом означила је почетак своје соло каријере, а из бенда “Земља грува” је изашла током 2021. године. 

После врло запаженог сингла “Жена дете”, кантауторка је представила и трећу песму “Сунце”, тако да све нумере имају веома позитивне наслове. Музику и текст за “Сунце” је написала Зое Кида, аранжман Иван Бамби Мирковић, а режију спота потписује Дора Јунг.

 

Изгледа да музичарка и посматра свет са те стране, некада сиза ружичастих наочара, осликава свет са лепше стране стварности.

“Замислите да гледамо свет са оне друге стране, колико би било мрачно и тужно. Кроз музику волим да мотивишем, то је једна од мојих идеја, да ова музика нису само празне речи. Једна песма може да се напише на много различичитих начина и можемо само једну реч да певамо у песми и да то буде врло “хитично”, али некако је потребно више од тога искористити”, сматра уметница, те додаје да је за њу музика стварно моћна алатка и представља најмоћнију уметност, јер се људи са њом идентификују.

“И песма када изађе са тог папира, она почне да живи са људима који је конзумирају, и усели се у њихове животе. То је оно што је мени најважније. Ја живим за музику, за тај моменат који је та музика срасла са људима, постане део њихових живота. За мене нема веће ни лепше сатисфакције од музике”, нагласила је Зое Кида.

Ауторка и сада као соло уметница и до недавно као део групе “Земља Грува”, има специфичну различитост жанрова, од поп музике, модерног џеза, соула, р’н’б, као и помало госпела, како је раније оценила. Ипак, тешко је ограничити се само једним правцем у њеном стваралаштву.

“Мислим да је то тешко, а није ни потребно дефинисати, јер све је то еклектично, нема више тих строгих правила, живимо у времену где су се та правила изгубила. Истина, ја волим правила, мислим да је потребно да имамо неке оквире, али што се тиче музике, много је боља да она само природно и спонтано настаје, и да се ти жанрови прожимају. Тако се вртим око соула, р’н’б, мало и џеза, афро или поп музике, сви они су у неком “браку”, духовито је оценила Кида. 

Веома свестрана и на разне начине врло успешна, што показује и кроз свој бренд “Жена дете” у којем доминирају мајице са натписима стихова њених песама.

Њен хоби је дизајн и пре неколико година отворила је и свој бутик заједно са Тијаном Цветковић. Завршила је Филолошку гимназију и Филолошки факултет у Београду, смер шпански језик и књижевност. Осим тога, била је водитељ емисије “Осим тога” 2014. године на РТС-у, промо лице београдског Беер феста” 2015. и 2016., док је заједно са Татјаном Кецман наступала у кабаре комедији "Нас две" на многим позоришним сценама.Такође, отворила је канал “ЗОЕКИДАиКИДС”, након што је одлучила да се бави музиком за децу, те је 2018. објавила песму "Нова година је ту", а нумеру "Тика така так" 2021. године.

“Искрено мислим да толико има свестраних људи данас, не сматрам да сам ни по чему посебна, само имам превише интересовања која успевам да реализујем. Има уметника који раде и много више ствари од мене, једноставно мислим да су уметници веома радознале душе и немирни смо. Само се пустимо и пробамо”, сигурна је Зое Кида.

Фестивалски наступи за њу имају своје чари, а наравно воли када има самосталан концерт. Најавила је излазак мини албума, тачније ЕП “Жена дете” за септембар или октобар, са пет песама, да би у новембру објавила наставак, нови ЕП са још шест или седам нумера, и како је рекла “дакле, стално се код мене ради, нема стајања”.

“Концерти ће бити у наредном периоду, наравно, када изађе мој ЕП “Жена дете”, који ће осим ове три познате, имати још две песме. Планирам један концерт сигурно у Београду током септембра”, закључила је Зое Кида.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести