Зоран Костић Цане: Неопходно је да музичари буду солидарни

БЕОГРАД: Рок певачи Зоран Костић Цане и Горан Баре оценили су да је неопходно да музичари имају интегритет и да буду солидарни, а најавиили су и могућност заједничке сарадње.
s
Фото: Youtube Printscreen

Учествујући на панелу "Угаси се или сини" музичке конференције "Контакт 2023", Костић је рекао да су његови Партибрејкерс први албум објавили након дугог чекања, јер су у музичкој индустрији Југославије осамдесетих били "13 прасе, последња рупа на свирали". Након утицајног албума "Партибрејкерс" (1985), велики загребачки Југотон им је рекао "ћао, довиђења", а следећи "Партибрејкерс II" (1988) је изашао за мању кућу Југодиск, пошто су претходно "сви одбили другу плочу".

"Све смо сами плаћали увек. Никад нисмо имали спонзоре. Ни данас немамо спонзоре", нагласио је Костић. Баре је рекао да ни њега неће нико од спонзора, и да је једино својевремено од једног кицоша добио "џабалеску цвикере Дејвид Бекам", пошто му је "почео рикават вид". "Они (Партибрејкерс) су нас погурали, отворили су свима врата", истакао је Баре. Према његовим речима, Мајке нико није примећивао док нису победили на фестивалу "Нови рок" у Словенији, где је главна звезда био Душан Којић Која из Дисциплине кичме.

Костић је истакао да је постојала солидарност и љубав према рокенролу, као када су, у време ратова и санкција, 1994. године Партибрејкерс свирали у Илирској Бистрици у Словенији са Мајкама, Којотима и Рес нулиусом. "Била је велика храброст да свираш са Србима. Било је лепо и незаборављиво. Хвала ти", рекао је Костић Барету, који је одговорио да је мрзео систем аутократије у Хрватској. "То нисам подносио, и зато смо се скупили и срушили смо кера, кужиш?", рекао је Баре.

Говорећи о компромисима са којима се бендови суочавају током каријере, Костић је рекао да не треба ићи преко интегритета. "Млади! Памет у главу и машту у срце", поручио је Костић. Баре је истакао да га је Костић "више научио него Јан Кертис и светски познати момци". "Маме ми, ти си мени први бенд који је свирао на мом језику оно о чему ја размишљам", рекао је Баре. Када се појавила прва демо касета Мајки, Антонијевић их је први од Партибрејкерса чуо и Костић каже да су видели да - "то је то". "Мораш да будеш свој, поносан. Само истина. Па нек нам суде они који ништа не нуде", рекао је Костић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести