На Палићу представљен фестивал из Ла Коруње

ПАЛИЋ: У оквиру селекције “Млади дух Европе” у биоскопу “Абазија” је избор филмова са фестивала “С8” из Ла Коруње (Шпанија), чији су директор и програмски директор Ана-Марија Домингез и Ангел Руеда гости Фестивала европског филма Палић.
palicki festival
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Руеда је на данашњој конференцији за новинаре објаснио да је “С8” фестивал на северу Шпаније посвећен уметничком и експерименталном филму и да су га покренули пре 10 година јер није било у Шпанији фестивала посвећеног тим филмовима.

“Наш фестивал се фокусира на филм као уметнички израз и важан је за едукацију и публике и филмских стваралаца, јер и синеасти морају стално да уче”, рекао је Руеда.

Он је нагласио да желе да пруже простор синеастима да се чује њихов глас и да имају слободу за стварање.

“Данас сви говоре да филм умире. То није тачно, само се трансформише и та трансформација је у рукама синеаста, који треба да на тековинама класичног филма пронађу нови начин изражавања”, истакао је Руеда и додао да је будућност филма у рукама његових стваралаца.

Домингез се осврнула на потешкоће у финансирању.

“Током целе године радимо на прикупљању средстава за фестивал. Он је ревијалног карактера и сваки филм добија новац за приказивање на фестивалу. Битно нам је да ауторима на тај начин пружимо подршку како би наставили да снимају”, рекла је Домингез.

Она је истакла да су током 10 година успели да однегују своју публику, те тако сваке године долазе људи из целе Шпаније, али и света, као да иду на својеврсно ходочашће.

Ове године су обележили деценију постојања и Домингез је са задовољством констатовала да су све пројекције биле пуне.

“С8” представља место сусрета креатора, љубитеља филма, студената и професионалаца индустрије у динамичном окружењу где су сви нови, иновативни филмски језици, представљени с циљем да се кинематографија потврди као јака и животна уметничка форма. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести