Aкадемија уметности добила излагачки простор: Галерија заменила мензу

У новој галерији новосадске Академије уметности на Булевару Михајла Пупина 22, у простору некадашње велике студентске мензе, вечерас у 20 часова биће отворена изложба радова студената завршне године основних академских студија Департмана ликовних уметности АУНС, генерација 2018-2022.
r
Фото: Akademija umetnosti Novi Sad

Своје ће радове представити студенти студијског програма Ликовне уметности (модули Сликарство, Вајарство, Графика, Нови ликовни медији и Фотографија) и студијског програма Примењене уметности и дизајн (модули Графички дизајн, Илустрација и Дизајн ентеријера). Истовремено, овом ће поставком и нова галерија бити свечано отворена и званично започети свој рад.

- Објекат некадашње студентске мензе на Булевару Михајла Пупина ставио је Академији на располагање Град Нови Сад, и сад је завршена прва фаза привођења намени тог простора, како бисмо могли да у њему започнемо излагачку делатност. Поред уређења саме галерије, за сад су сређене су и неке просторије које служе за логистику, али овај објекат нуди још низ могућност, рецимо у смислу мултимедијалних садржаја. Но, то је ипак остављено за другу фазу, будући да нам је примарни циљ био да галерија почне да ради – каже за „Дневник” декан АУНС Синиша Бокан, додајући да је Академија добила одређена средстава и од ресорног министарства за мобилијар и неопходни материјал, односно додатно опремање излагачког простора.  

Будући да се ради о нешто преко 400 квадратних метара корисне површине, за сада ће у функцији бити отприлике половина тог простора. Но, Академија има сасвим јасну визију о томе како би ова галерија требало да изгледа у будућности, када се заврше све планиране интервенције. Поред ове велике галерије, идеја је да се у следећој фази око 100 квадратних метара потпуно опреми за реализацију мањих мултимедијалних изложби, перформанса и пројеката, а ту је и лоби, који ће такође добити заниљиву функцију, у смислу уметничке комуникације  При томе су се на осмишљавању простора доста ангажовали и сами студенти, поготово са модула Дизајн ентеријера, баш као што се и програмски концепт студиозно осмишљавао од тренутка када је постало извесно да ће Академији објекат бити стављен на располагање 

- У сваком случају, галерија ће бити модерног типа и при томе једна од већих у Новом Саду, те ће и у том смислу моћи да реализује доста разноврсне програме – наводи Бокан. - У међувремену је формиран је и Уметнички савет нове галерије, који ће доносити одлуке о томе којим ће све изложбама простор бити стављан на располагање. Подразумева се да ће фокус бити на нашим студентима, који и иначе сматрају како је неопходно да још током студија имају већи број изложби, по узору на оно што се дешава са Позориштем “Промена” на Драмском департману. Дакле, иницијативе студената ће добити велики простор у овој галерији,  али није, наравно, искључена могућност – напротив, ни да она угости актуелне или бивше професоре и студенте Академије, као и институције с којима имамо сарадњу, било да се ради о међународним пројектима, изложбама колега из других средина, резултатима неких радионица...

Цртежи у КЦВ

Академији уметности Нови Сад вечерас у 19 часова биће отворена и изложба најуспешнијих студентских радова са предмета Цртање са технологијом. Домаћин ове поставке је галерија Културног центра Војводине “Милош Црњански” у Војводе Путника 2.

        М. Стајић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести