АНА МИЛОЈКОВИЋ ОМИ, СТРИП АУТОРКА: Доста је са ћутањем

Ана Милојковић Оми једна је од четири стрип ауторке које су учествовале у цртању стрипа “Доста је са ћутањем”, инспирисан причама интерсекс особа, који ће бити представљен на Међународном сајму књига у среду, 25. октобра, у 16 часова на штанду Француске.
w
Фото: Privatna arhiva

Ово је прво издање ове врсте у Србији, чији је иницијатор удружење XY спектрум - Организација за полно и родно варијантне особе, а доноси нам четири аутентичне, самосталне приче и уметничка дела са кључним порукама и информацијама суптилно утканим у ткиво стрипа – кадрове, табле и дијалоге. 

Уз Кристиана Ранђеловића, председника Удружења XY Спектрум, косценаристе, у  изради стрипа учествовали су и познати аутори/ке домаће стрип сцене: косценариста Павле Зелић и стрип ауторке Јана Адамовић, Драгана Радановић, Даница Јевђовић и наша саговорница Ана Милојковић Оми, а издавач је System Comics из Београда.

 Како је текао рад на реализацији стрипа?

– „Дружина Дарданели” је једно од мојих омиљених домаћих стрип издања. Сценариста тог стрипа је нико други до Павле Зелић. Бло ми је задовољство да сарађујем са таквим ветераном домаће научне фантастике и искусним стрип сценаристом. Павле је увек био доступан и имао слуха за моје сугестије. Мислим да смо заједно обавили јако добар посао и једва чекам да он дође у руке публике!

 Колико сте се раније у животу или професионалној каријери, сретали са темом интерсекс особа и колико вам је овај пројекат у том смислу донео нова сазнања?

– Као уметница нисам имала прилику да се сретнем са интерсекс особама. Међутим овај пројекат ми је пружио прилику да се детаљније упознам са овом темом и стекнем нова знања. Оно што сам научила током овог пројекта је да је интерсексуалност сложена тема која захтева пажљиво истраживање и разумевање. Постоји широк спектар варијација интерсексуалности и свака особа има једнинствено искуство. Важно је да пружимо подршку и разумевање интерсекс особама.

Овај пројекат ме је подстакао да размислим о начинима на које могу да допринесем стварању инклузивног стрипа, који ће пружити платформу за интерсекс особе да се изразе и да њихове приче буду испричане на аутентичан начин. Укратко, овај пројекат ми је донео нова знања о интерсексуалности и подстакао да будем још инклузивнија у свом раду.

Фото: Youtube Prinscreen / Stripovedač

 Како сте доживели тему вашег стрипа у албуму и на који начин сте размишљали о самој реализацији, ауторском приступу унутар задатих сценаристичких координата?

– Доживљај теме мог стрипа у албуму је био веома инспиративан и изазован. Приликом размишљања о реализацији стрипа, мој ауторски приступ је био да створим причу која ће бити информативна, емотивна и истовремено приступачна широј публици У погледу реализације, ослањала сам се на своје искуство game developer-а, нарочито на своје искуство као charaters артиста, да створим ликове који ће бити занимљиви читаоцу. И желела сам да многобројне секвенце дописивања путем модерних технологија буву визуелно упечатљиве и динамичне. Сви ликови су колор кодирани. Применила сам различито кадрирање за секвенце сна, јаве и виртуелног света. Надам се да сам успела да интерсексуалност прикажем на аутентичан начин и с поштовањем, као и да сам створила визуелно привлачан стрип.

 Тема овог стрип албума је веома ангажована. Који је био рецепт да реализација теме буде исказана као слојевито и животно уметничко дело, које надилази пласирање поруке?

– Фокусирала сам се на неколико кључних елемената- истраживање и разумевање, аутентичност и инклузивност. Сценариста Павле Зелић је урадио сјајан посао приликом адаптација животних прича интерсекс особа у стрип сценарио. Ово су приче које су емотивне, као и информативне, испричане кроз визуелну форму стрипа. Мој цртачки стил се уклопио у Зелићев начин приповедања и искористили смо стрип као ангажовани медиј да испричамо искрене приче правих људи. И надам се да ће он код читалаца пробудити дубље интересовање за ову тему.

Фото: Ана Милојковић Оми

 Радили сте на албуму са колегиницама из колектива Стрипотетке. Колико сте једна другој биле подршка у раду на овом стрипу? Како видите значај и будућност колектива у наредном периоду?

– Ово је јако важан пројекат за наше недавно оформљено удружење. Ми смо женски стрип колектив и желимо да се бавимо промоцијом ауторског стрипа. Јако смо захвални на овој прилици и рад на овим стриповима је за нас јако важан.  Кроз редовне састанке, дискусије и размену идеја, имале смо прилику да се међусобно подржавамо, као и да пружимо конструктивне повратне информације једна другој. Ова подршка је била кључна током развијања цртачког дела наших стрипова. Делиле смо идеје за унапређење стрипа, једна другој одржавале мотивацију током процеса рада.

Стрипови су успешно урађени у предвиђеном року, али наш посао није готов. Ту смо да промовишемо наше дело, а неки од планова за будућност су изложбе, још публикација и ширење нашег колектива, који тренутно броји четири ауторке. Кроз ту сарадњу, можемо створити снажну платформу за промовисање различитих гласова, перспектива и тема које су важне. У будућности, колектив Стрипотетке ће наставити да се бави ангажованим темама и да ствара инклузивне стрипове који ће подстицати промене и подизати свест.

        Н. Марковић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести