Андраш Урбан: Људи - највећи ресурс за стварање уметности

БЕОГРАД: Панел „Фестивалске политике и праксе“ одржан је у оквиру програма конференције „Будућност извођачких уметности у Србији“ у Југословенској кинотеци у организацији Хартефакта.
hartefakt
Фото: Promo

О изазовима, личним искуствима, отежавајућим околностима и перспективама за будућност у стварању амбијента за уметничке фестивале и квалитетне садржаје у оквиру њихових програма говорили су Мирослав Радоњић, директор Стеријиног позорија, редитељ Андраш Урбан који је представљао фестивал Desire Central Station, Јелена Кнежевић из Битефа, Немања Ранковић из Народног позоришта у Ужицу и Аја Јунг оснивач и директор Београдског фестивала игре. 

Модератор је био Милан Лучић из Британског савета у Београду. 

Радоњић је указао на то да, рецимо поступак јавних набавки значајно отежава организацију позоришних фестивала, али и да забрана запошљавања представља проблем у функционисању српских позоришта. 

Пре двадесетак година  било је у Стеријином позорију 20 запослених, а данас упола мање. Наравно данас су делатности и организација фестивала много обимније, па је испало да већи посао ради упола мањи број људи, казао је Радоњић и додао да му је јако драго што је премијерка Брнабић најавила ослобађање од пореза друштвено-одговорних компанија које ће улагати у културу. 

Јелена Кнежевић је казала да информације о буџету за организацију фестивала долазе прекасно до људи који организују те фестивале, а Немања Ранковић говорио је централизацији културе. 

Морамо да учинимо видљивијим успех Југословенског позоришног фестивала у Ужицу и сличних фестивала који се одржавају широм Србије, а не само у Београду, казао је Ранковић. 

Аја Јунг је говорила о потреби да се активности одвијају и између фестивала, како се публика не би оставила у стању хибернације између два фестивала, али и о проблему издвајања новца за фестивала јер се, како је навела, у тим процесима често доводе у питање критеријуми. 

Често се враћају услуге, подмазује осредњост и потврђују групе и појаве на нашој уметничкој сцени, приметила је Јунг.

Андраш Урбан је рекао да је децентрализација неопходна нашој култури, а сложио се и с Радоњићем да је забрана запошљавања велики проблем, јер су, како је нагласио, људи највећи ресурс за стварање сваке уметности.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести