Априлски и мајски програм Музеја Југославије, концерт Рамба Амадеуса, Зографова књига...

БЕОГРАД: Mузej Југославије представио је данас планиране програме у априлу и мају, а публика ће између осталог имати прилике да ужиива у концерту Рамба Амадеуса, да се упозна са новом Зографовом књигом...
1
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Домаћин догађаја Неда Кнежевић, као директорка Музеја Југославије, направила је пресек будућих значајних пројеката све до краја маја, у коме ће учествовати музичар Рамбо Амадеус, стрип уметник Александар Зограф, а биће реализована и изложба о колекцији слика Јованке Броз (1924-2013).

За представнике медија организовано је и специјално вођење кроз Музеј, које обухвата обилазак изложби "Умро је друг Тито" у Кући цвећа и "О фабрикама и радницима" у згради Музеја 25. мај.

Кнежевић је подсетила да су програм нових активности почели у недељу, 3. априла, када је одржан "Породични дан", посвећен деци, родитељима, генерално породици.

Музеј Југославије је том приликом поново отворио врата Парка скулптуре за најмлађе посетиоце и њихове пратиоце, где се публика могла упознати са 20 скулптура значајних југословенских уметника, разлиличитих стилова и праваца, од реализма и интимизма до класичне скулптуре социјалистичког реализма.

Први наредни догађај у Музеју Југославије биће изведен 9. априла од 13 часова, када ће управо мр Неда Кнежевић водити туру за обилазак "Зграда као музејски предмет", која ће кренути од платоа испред зграде Музеја 25. мај, наставиће се на солитеру преко пута ове институције, и биће окончана у самом Музеју.

Зграда је саграђена у периоду 1961.-1962. године и била је поклон председнику Југославије Јосипу Брозу Титу на његов 70. рођендан.

Како је наведено, зграда Музеја 25. мај важан је музејски предмет Музеја Југославије који има јединствену културну, друштвену, уметничку и пре свега историјску вредност.

Музеј је пројектовао архитекта Михаило Мика Јанковић, по коме се и зове улица где се налази установа.

Ова тура ће бити поновљена за публику 23. априла и 24. маја

Мултимедијални спектакл, догађај који ће, према речима директортке Кнежевић, сигурно изазвати велику пажњу, одржаће се 16. априла када је планирана промоција књиге "Приче из Другог рата" стрип аутора Александра Зографа.

У публикацији је сабрано 30 стрипова истакнутог аутора девете уметности који на специфичан начин осветљавају догађаје током Другог светског рата у бившој Југославији.

Промоција је веома маштовито осмишљена, јер укључује и музику као важну пратњу, где ће три музичара из Италије свирати на хармоници, челу и бубњевима.

Тако ће Федерико Галвани, Лука Зулиан и Алан Либерале имати мини концерт, односно више музички перформанс, док Зограф на лицу места уживо ствара цртеже везане за ту публикацију.

Догађај ће бити преношен директно преко великог платна, док ће у паузама уметник говорити о својим стриповима из публикације.

Италијанско издање књиге већ је представљено у сличном формату у Венецији, Милану и Торину.

Наредни догађај Музеј Југославије планиран је 20. априла од 12 сати, када ће се реализовати промоција првог броја "ОРА Алманаха" у Парку скулптуре или у атријуму испред Музеја или у биоскопској сали установе.

Пројекат је објављен на иницијативу Удружења учесника Омладинскр радне акције (ОРА) и Волонтера Србије као веома обиман зборник сећања на радне акције.

На дан смрти Јосипа Броза Тита, 4. маја ће бити организовано ауторско вођење кроз изложбу "Умро је друг Тито" у Кући цвећа коју ће представити аутор изложбе Татомир Тороман.

Изложбена интервенција "Раст и одраст" уметничког дуа Редле - Јеремић биће одржана 14. маја у оквиру Европске Ноћи музеја, као реакција на актуелну поставку "Музејска лабораторија".

Како је објаснила Кнежевић, Музеј Југославије иначе неко време има праксу да сарађује са домаћим уметницима, отвара врата локалној сцени и заједно промишљају културно наслеђе.

Уметнички пар Рена Редле и Владан Јеремић наменски су креирали серију уметничких објеката као референце на предмете из музејског фонда.

Велики догађај - уметнички пројекат "Партизанка и Фрагонар: Колекција слика Јоване Броз" биће премијерно представљен 18. маја у Галерији Матице Српске у Новом Саду, а касније ће изложба бити реализована и на адреси Музеја Југославије.

У сарадњи две институције, поставка подразумева излагање рестаурисаних слика и предмета из куће у којој је супруга Јосипа Броза живела дуже од три деценије.

Изложба је створена у оквиру тематске целине "Хероине", а Нови Сад је одабран због прославе Европске престонице културе 2022.

Тежиште изложбе ће садржати слике из ликовне збирке Музеја Југославије које су се налазиле у кући где је Јованка Броз живела после смрти друга Тита уз додатак предмета из Збирке примењене уметности, неких архивских фотографија, са циљем да се осветли слика о њој која је створена у јавности.

За крај тренутно планираних активности јесте концерт музичара Рамба Амадеуса 25. маја, на рођендан Јосипа Броза Тита, у оквиру пројекта "Лето у Музеју".

Неда Кнежевић је подсетила да је Музеј домаћин и разним фестивалима као што су "Крокодил" и "Белеф", тако да и овај концерт представља привлачење шире публике, коју је потребно анимирати не би ли даље чешће долазила у ову установу.

Такође, циљ пројекта јесте да се допуни културна понуда Београда током лета и да се оживи плато испред Музеја Југославије и да се ово место афирмише као место за дружење и забаву.

Рамбо Амадеус је недавно (децембар 2021) имао концерт у Комбанк Дворани, тек први за сво време пандемије од две године, а раније је био веома тражен по многим клубовима престонице.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести