„Атеље 61” на изложби у Дистрикту повезао стрип и таписерију

„Хероји свакодневице“ назив је изложбе приређене у Дистрикту, односно Кинеској четврти на новосадском Лиману, којом Установа за израду таписерија „Атеље 61“ заокружује своју програмску делатност у години у којој Нови Сад носи титулу Европске престонице културе.
kineska cetvrt dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Изложба која проблематизује стрип и илустрацију и таписеријску уметност двогодишњи је пројекат „Атељеа 61“. Он је подразумевао окупљање уметника који се исказују илустрацијом, стрит-артом и стрипом на резиденцијалном програму установе - Интернационалној колонији таписериста 2020. године, а потом је уследио рад на превођењу предложака (картона) уметника у таписеријски медиј, те финализацију експерименталног покушаја спајања стрипа и таписерије, кроз излагање новонасталих уметничких дела на овој изложби, која се одвија у оквиру програмског лука „Друга Европа“ пројекта „Нови Сад – Европска пресоница културе 2022”.

„Атеље 61“ је, преиспитујући нове форме и тачке спајања девете и таписеријске уметности реализовао девет нових таписерија, чије картоне за идејно решење таписерије потписују стрип цртачи и илустратори Илија Никчевић, Драгана Купрешанин, Жељко Пахек, Серјожа Попов, Ива Атоски, Бојан Милојевић- Астеријан, Дејан Ненадов, Невена Марковић и Ђорђе Милојевић.

Уметници су својим радовима одговарали на тему хероја свакодневице, која је и потцтртана називом саме изложбе, које ће пред публиком бити све до 21. новембра.   

Т. Ж. Ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести