Аудио – визуелни спектакл на отварању Калеидоскопа културе

НОВИ САД: Калеидоскоп културе пројекат Фондације Нови Сад - европска престоница културе који спаја уметнике, установе културе, невладине организације, грађане и публику, почиње вечерас од 20 часова, на простору некадашњег Великог Лимана.
k
Фото: M. Stojšić

Четвородневно свечано отварање обележиће уметничко – програмски концепт „Лиман 5“, на месту где се сусрећу индустријско наслеђе и савремено стваралаштво, кроз бројне изложбе, представе, пројекције филмова, као и уметничке, визуелне и звучне инсталације.

Церемонија свечаног отварања почеће аудио – визуелним спектаклом, спајајући различите линије сценског дизајна, попут дизајна светла и видеа, за који је задужен Изванредни Боб­ (Incre­dible Bob)­, сценографског решења, чији су аутори сценски дизајнери Милица Стојшић и Александра Татић, као и композиције новосадски техно продуцента Лага. Кинетичка инсталација „Wirefull “ уметничког колектива Каркатаг, креирана је у односу на простор некадашњег Великог Лимана, а премијерно ће бити приказана. Церемонију отварања публика ће моћи да испрати у преносу уживо на Првом програму РТВ од 20 часова, али и онлајн на сајту и фејсбук страници­ Калеидоскоп културе.

Вечерас након отварања почиње и позоришни фестивал Инфант, прва представа од 21 час је “Ана Франк” Шабачког позоришта, а наредна два дана биће изведене још три представе. Сутра су “Алгоритам сна“ Театра Мимарт и „Простор за револуцију“ Битеф денс компаније, а у недељу „Ко је убио Џенис Џоплин?“ СНП.

На изложби „Отворени атеље“ од вечерас до 7. септембра публика ће имати прилику да се упозна са радовима уметника Тадије Јаничића, Петра Мирковића и Бориса Лукића, као и да види поставку ПДП конференције „Лиман велики: Наративи наслеђеног простора“ која приказује индустријску прошлост некадашњег Великог Лимана. Бојан Ђуришић, кроз изложбу „Приче из радионице“ и 15 фотографија приказаће апстрактне текстуре и призоре ентеријера и екстеријера овог дистрикта. Такође, биће отворена изложба радова студената Одсека за уметност и дизајн Факултета техничких наука у Новом Саду о овом кварту и његовој будућности.

У оквиру првог „Обнова филм феста“ публика ће моћи да погледа филмове домаће и стране продукције на три сцене. Међу одабраним филмовима су „Посебан третман“, „Три карте за Холивуд“, „Национална класа“, као и „Зашто је Драган направио оркестар?”, филм о Влади Дивљану „Небеска тема“ и „Балкан експрес”, а планирано је и предавање о филму под називом „Аналогоиди против дигиталмена“ Филипа Марковиновића.

Четврти дан отварања, 7. септембар, обележиће мултимедијално извођење опере „Риголето“,на отвореном испред Чешког магацина под диригентском палицом Аргентинца Луиса Горелика, у режији Александра Николића, у копродукцији са Српским народним позориштем, а биће преносу уживо на Трећем програму РТС од 21 час, али и онлајн на сајту и фејсбук страници Калеидоскопа културе.

Новосадска стрит арт група „Пинтура” цртаће зид на стадиону ФК „Кабел“. Тони Стар, мултидисциплинарни уметник и Рош Панонски, стрит арт уметник урадиће мурал на тему индустријског наслеђа. У току четири дана отварања публика ће сваке вечери имати прилику да ужива у виртуелној тури. Током трајања церемоније отварања биће поштоване све препоручене епидемиолошке мере, сви улази биће опремљени термовизијским камерама, са бесконтактним мерењем температуре, а посетиоци су у обавези да носе маске.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести