Банксијева слика продата за 11 милиона евра

Једна од најпознатијих слика мистериозног уметника Банксија која представља мајмуне како расправљају у британском парламенту продата је у четвртак на аукцији у Лондону за преко 11 милиона евра, преноси Т портал.
р
Фото: Youtube Printscreen

Ради се о рекордној своти за тог британског уметника чији прави идентитет није познат. Прошли његов рекорд постигнут је 2008. у Лондону - 1,7 милиона евра.

'Рекордна цена за Банксијев рад постигнута вечерас. Штета што ми више не припада', реаговао је уметник на Инстаграму. Он ју је продао 2011. особи која ју је и ставила на аукцију.

Уље на платну које је Банкси назвао 'Дееволуирани парламент' величине 2,50 на 4,2 метра без оквира процењено је раније на између 1,7 и 2,25 милиона евра.

Продато је за тринаест минута, а идентитет купца није познат.

Слика је била изложена у мају у музеју у Бристолу - наводно граду из којег потјече Банкси, како би се обележио датум када је Британија требало да изађе из Европске уније.

Та је изложба привукла 300.000 посетилаца.

'Направио сам је пре десет година. Музеј у Бристолу изложио ју је како би се обележио дан Брегзита“, написао је тада Бански на Инстаграму.

Слика приказује шимпанзе како седе на клупама у британском парламенту, на местима заступника доњег дома.

Шеф одсека за европску савремену уметност у Сотбију Алекс Бранчик рекао је како 'није постојао бољи тренутак да се слика стави на продају'.

'Мислим да нема сумње у његове политичке ставове, али права генијалност Банксија је његова способност да сведе ту неверојатно комплексну расправу на једну, једноставну слику', рекао је стручњак из Сотбија.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести