Биковић: Видовдан свеобухватан празник, као и сам живот

БЕОГРАД: Глумац Милош Биковић, који је на пријему поводом Видовдана одликован Карађорђевом звездом другог степена, истакао је да бити одликован баш на Видовдан представља и част и обавезу.
b
Фото: Tanjug (Miloš Milivojević)

Биковић за Танјуг каже да је за њега данашњи догађај лично дирљив јер је, како наводи, Карађорђева звезда наслеђе и симбол нечега што је старо више од 800 година и једног погледа на свет.

Карађорђева звезда баштини косовску традицију, а на Видовдан се десила Косовска битка и онда бисмо могли да кажемо да је Видовдан празник једног погледа на свет, који је помешан и свеобухватан, наводи Биковић.

Додајући да би Видовдан неки назвали контраверзним празником, Биковић каже да би то учинили они који га не схватају правилно.

Ако га схватите правилно, он има помешана осећања туге и радости, жртве и победе и баш зато што је тако свеобухватан, као и сам живот, он јесте један од најбољих празника живота, рекао је познати глумац..

Када би Видовдан посматрао кроз симболе, за Биковића он би имао симбол мача, али оног мача који је донет са неба на земљу, не зато да би донео раздор, већ да би расекао границу између онога што је важно и онога што није важно.

Тај мач би направио границу између онога што је људски, духовно, од онога што је привремено, овоземаљско и онога што може човека на неки начин да обмане. Мене Видовдан томе учи, поручио је Биковић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести