Богородица као модна икона: Вођење кроз Готјеову изложбу

БЕОГРАД: За последњи викенд у децембру и у овој години, Музеј савремене уметности организује још једно стручно вођење кроз изложбу "Љубав је љубав: Радост венчања за све Жан Пол Готје", као и радионицу намењену деци, које су наишле на изузетно интересовање, саопштили су из МСУБ.
gotje
Фото: Tanjug/ video arhiva

Тема трећег стручног вођења историчара моде Стефана Шарића, које ће бити одржано овог викенда (26. и 27. децембар) у 12:00 сати, је "Богородица као модна икона: Религија у модном дизајну Жан-Пол Готјеа".

Карте за овај термин се могу купити искључиво онлајн путем преко сајта сервиса Ticket.rs.

Музеј савремене уметности Београд поштује све епидемиолошке мере, и посете су у малим и строго контролисаним групама, будући да се улазнице продају у временским слотовима.

"Упркос чињеници да је кроз историју религија моду често санкционисала те на известан начин и диктирала, она је неретко моди служила и као инспирација. Дизајнери католичке провенијенције попут Кристобала Баленсијаге, Донателе Вераће, Долчеа и Габане, модне куће Прада те Готјеа лично су кроз своје модне изразе омазирали али и критиковали хришћанство, односно католицизам. Тако се иконографија католицизма, оличена пре свега у фигури Богородице то јест девице Марије нашла као централна тема Гојтеове колекције за пролеће 2007. године под називом Мадоне. Управо је једна креација из колекције Мадоне и то она којом је ревија отворена уврштена и у поставку Музеја савремене уметности", истиче Стефан Шарић.

Најмлађе посетиоце у суботу, 26. децембра у Музеју савремене уметности очекује радионица чија тема ће бити - "Израда аксесоара и маски за главу".

Наталија Дабић, музејски едукатор и ликовни педагог, реализује и води ове радионице, намењене деци узраста од 4 до 12 година, а полазници ће, уз све прописане мере , имати прилику да осим креативног изражавања сазнају разне занимљивости везане за рад и дела уметника Жана Пола Готјеа.

"Инспирацију за тему радионице налазимо у одређеним елементима Готјеових костима као што је перјаница канадских домородаца која је део ове поставке. Како елементи незападних култура утичу на стваралаштво овог креатора и од којих је све народа, племена и личности црпео инспирацију. Полазници радионице ће креирати и израдити свој аксесоар, украс, круну или инсталацију у виду маске за главу" каже Наталија.

Радионице се одржавају суботом у два термина: 13:00 - 14:30 и 15:00 - 16:30 у простору МСУБ, а материјал који је потребан за рад је обезбеђен. Сви заинтересовани родитељи могу пријавити своје дете на радионицу путем email-а: dk@msub.org.rs.

У пријави је потребно написати термин доласка, име и презиме детета, године, име једног родитеља и контакт телефон.

Изложба Љубав је љубав: радост венчања за све Жан Пол Готје траје до 14. фебруара 2021. Београдска публика је до тада у прилици да види 38 венчаница високе моде, које је познати француски уметник креирао у периоду од 1990. до 2000. године.

Значајни део организовања ове изложбе је и сарадња приватног привредног и културног сектора, будући да је пројекат готово у потпуности реализован уз помоћ бројних спонзора.

Компанија Галеника а.д. Београд као премијум спонзор се са великим задовољством укључила у подршку пројекта.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести