Бугарски и Константиновићу француски Орден у рангу витеза

БЕОГРАД:  Министарство културе Француске одликовало је историчарку уметности, управницу Галерије Матице српске Тијану Палковљевић Бугарски и књижевног преводиоца Милоша Константиновића Орденом уметности и књижевности, у рангу витеза, саопштила је данас Амбасада Француске у Београду.
Tijana Palkovljevic Bugarski
Фото: Dnevnik.rs

Орден додељује француско Министарство културе "особама које су се истакле стваралаштвом на пољу уметности или књижевности и тиме допринели француској и светској уметничкој и културној баштини".

Палковљевић Бугарски готово целу деценију успешно води Галерију Матице српске, коју је темељно трансформисала у савремено конципирани музеј у складу са европским стандардима, кроз реконструкцију зграде, модернизацију програмских активности и бројна стратешка партнерства. 

Посвећена је, како се истиче у саопштењу, развијању свестране сарадње у култури, како у међумузејској сарадњи националних институција, тако и у повезивању на интернационалном плану и као резултат посвећеног рада настале су бројне изложбе, едукативни програми за децу и младе, размене изложби и мултидисциплинарна сарадња. 

На истраживачком пољу бави се проучавањем националне уметности 20. века, заштитом и промоцијом културног наслеђа и музеологијом, а велику пажњу посвећује пројектима промоције српског културног наслеђа у ширем европском контексту, заштити српског културног наслеђа у региону и промоцији европског наслеђа у нашој земљи. Константиновић је радио на побољшању положаја књижевног преводилаштва у Србији, у три мандата као председник Удружења књижевних преводилаца Србије. 

Неговањем нових преводилачких снага бавио се предајући теорију превођења на мастер студијама, али и као гост-предавач у школи превођења у Арлу, која је окупљала младе преводиоце из региона.

Низ година је предавао француску књижевност и језик у Француској интернационалној школи у Београду, а професионални пут га је водио и кроз издаваштво те је објавио велики број књига за децу као уредник, неке је и сам илустровао. 

Нарочито је поносан на серију од 15 књига француских класика.Орден уметности и књижевности установљен је 1957. и има три ранга - витеза, официра и командора. Годишње ово одликовање понесе 450 нових витезова, 140 нових официра и 50ак командора у целом свету, што је релативно мали број у односу на многа друга одличја и то га чини још престижнијим.

Орден ће лауреатима 12. фебруара уручити амбашадор Француске Фредерик Мондолони.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести