Цртежи Ксеније Ковачевић у Малом ликовном салону

НОВИ САД: У Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада (Булевар Михајла Пупина 9) отворена је изложба „СОС offline vr. online“ Ксеније Ковачевић.
i
Фото: Ilustracija

Представљајући цртеже ове ауторке критичар Чедомир Јаничић указује да је нормалносгт постала пост појам и да од 2020. свет неће бити исти јер су откривени механизми који имају моћ да за кратко време утерају све становнике планете у један тип понашања. Физичка дистанца убрзо је постала социјална, а онда и интимна. Становништво планете постало је свесно баријера које функционишу на свим нивоима, подједнако материјалним и симболичким. По Јаничићевим речима, шаке на цртежима Ксеније Ковачевић више се не баве невербалном комуникацијом, оне су вербалне (куцају текст поруке на мобилном телефону) и не комуницирају (одашиљу СОС сигнал са једне тешко погођене субјективности у облику картезијанске лажне утехе его сум).

- Ликовност се предаје визуелности. Цртеж и слика постају стари занат, а призорна површина предлог за организацију пиксела на корисничком интерфејсу. Остаје нека нејасна форма пркоса, али публика која би се поколебала примером искреног жртвовања као да више не постоји - указује Јаничић.- Побуна није солилоквиј. И једно и друго се претварају у последњи позив у помоћ. Ксенијини цртежи су опроштајне слике с оне стране он лајн света. Њих замењују стварне руке и стварни мобилни телефони у „новој нормалности”. Док и стварност не постане пост-појам.

Ксенија Ковачевић (Суботица,1974) је основне студије завршила на Академији уметности у Новом Саду (1998), у класи професора Јована Ракиџића и Миодрага Нагорног. Магистрирала је сликарство (2003) на истој академији са темом „Универзални језик гестова“. Завршила школу за историју и теорију уметности ЦСУ Београд (2000). Њен дугогодишњи уметнички ангажман на домаћој и иностраној визуелној сцени није прошао незапажено. Учесница је бројних групних изложби и уметничких фестивала. До сада је имала 14 самосталних изложби. Добитница је награда „Др Ференц Бодрогвари“ за ликовну уметност у Суботици и „Богданка Познановић“ за најбољег младог уметника на Видеомедеји, као и прве награде на 3. међународном бијеналу  цртежа у Смедеревској Паланци и других.

Изложба ће бити отворена до 18. јуна.

Н. П.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести