Чувени Мирко и Славко звезде другог викенда Града стрипа у Новом Саду

НОВИ САД: Нови Сад ће и овог викенда бити у знаку девете уметности јер ће Град стрипа поново оживети стрип јунаке кроз многобројне изложбе, радионице, конференције, управо у финалу Европске престонице културе, кроз програмски лук „Друга?Европа” који ће трајати до 27. новембра.
v
Фото: V. Veličković

Дуж Булевара деспота Стефана, на самом улазу у Дистрикт, први пут у Новом Саду, посетиоце ће дочекати чувени јунаци југословенског стрипа, Мирко и Славко. Први југословенски домаћи стрип о два дечака, партизанска курира, премијерно ће бити приказан кроз изложбу „Мирко и Славко – никад робом”, која је производ два највећа града у Србији – Београда и Новог Сада, односно пројекта Европске престонице културе и омладинског позоришта „Дадов” из Београда. Како каже градска секретарка за културу Града Београда Наташа Михаиловић Вацић, суштинска улога културе јесте да умрежава и спаја људе те да на тај начин тумачимо и разумемо другачије културе и прихватамо различитост.

„Задовољство ми је што је изложба „Мирко и Славко” уврштена у програм Града стрипа, јер они симболизују заједништво и тај феномен што је преживео. Ова изложба у Новом Саду је само један добар повод да укажемо на важност културне размене између Новог Сада и Београда. Сада имамо и „Сокола” којим се до Београда, Новог Сада стиже за пола сата тако да су сви културни догађаји и сва дешавања доступни и Београђанима и Новосађанима. Београђани већ свакако долазе и причају о новосадском Дистрикту и свему ономе што Нови Сад нуди, у културном смислу”, истакла је градска секретарка за културу Града Београда Наташа Михаиловић Вацић.

Са тим се слаже и члан градског већа за културу Града Новог Сада Далибор Рожић, који је истакао задовољство када је у питању сарадња два града, односно укључивање актера у креирање добрих културних садржаја, јер то је, како каже, управо суштина Европске престонице културе.

„Ова занимљива изложба јесте такав садржај, и драго ми је што су славни Мирко и Славко представљени на нов начин и што су у служби уметности и културе. Позиционирали смо културу на важно место које јој припада и створили отворен простор за комуникацију, подједнако са установама културе и са невладиним сектором. Нека та „друга” Европа буде она која нас уједињује, окупља око добрих пројеката и идеја”, рекао је члан градског већа за културу Града Новог Сада Далибор Рожић. 

Фото: V. Veličković

Предстојећи викенд обележиће и најзначајнија стрип конференција у региону, „Стрип, наслеђе и савремена уметност”, на којој ће се од 28. до 30. октобра окупити светски познати аутори и ауторке, као што су стрип креаторка Ули Луст из Аустрије, Акинори Оиши из Јапана, Алекандар Зограф из Србије, Џанан Марашлигил из Турске, Борис Станић из Србије, колектив „Куш!” из Летоније, научни истраживачи из Холандије Јаско Хорсман и Матиа Питерс, уметнички критичар Канан Марашлигили, уредница платформе за визуелно новинарство „Drawing the Times” Ева Хилхорст, као и драмски уметници и перформери Каролина Спаић и Себо Бакер и бројни други. Конференција је део међународног пројекта „Remix Comix – стрипови за наслеђе” који је подржала Креативна Европа Европске Уније, у оквиру које ће, између осталог, посетиоци имати прилику да погледају и просторну инсталацију „Нека се играју деца по улици са твојим очима”. До 30. октобра трајаће и фестивал „Филмски фронт”, који афирмише кратки ауторски филм и пружа подршку новој генерацији филмских аутора. У оквиру овог фестивала биће одржана и прва новосадска „зомби шетња” током које ће учеснике шминкати тим под вођством мајстора за специјалне филмске ефекте Мирослава Лакобрије.

Изложба „Дневник Маx вон Фафнера”, која обухвата својеврстан пресек радова познатог стрип аутора Саше Јовановића и која је отворена у Музеју савремене уметности Војводине, представља увертиру у 16. Новосадски стрип викенд који ће бити смештен у Фабрици. Град стрипа доноси и музички програм актуелних алтернативних бендова из Србије и региона у новосадском Дистрикту, па нас очекују наступи састава Straight Mickey and the Boyz, Чинчила, Луфтханза, Consecration, Stray Dogg, Кецкец и Сервантеси и многи други.

У оквиру пројекта „Урош Предић за све” биће организована радионица за младе „Предић као стрип јунак” 29. октобра у 11 часова у Културној станици Лиман у Дистрикту, а сви заинтересовани могу се пријавити путем линка. 

Програмски лук „Друга? Европа” представља велико финале Европске престонице културе те од 7. октобра до 27. новембра многобројним програмима покреће питања доминантних вредности у европској култури и уметности и доводи до откривања другачијих, алтернативних, маргинализованих, мањинских и бунтовних израза. Детаљан програм Европске престонице културе и све информације у вези са пројектом можете пронаћи на сајту пројекта novisad2022.rs.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести