„Дани игре” у КЦНС

Београдски фестивал игре, који већ низ година гостује и у Новом Саду, први пут ће представити и ревију филмских и документарних остварења у оквиру програма названог “Дани игре”. Овај својеврсни филмски увод у фестивал одржаће се у Културном центру Новог Сада од 13. до 17. фебруара.
r
Фото: Youtube Printscreen

Недељу дана пре званичног почетка фестивала, 13. марта у Новом Саду ће гостовати чувени Њујорк сити балет. Примабалерина ове трупе Тајлер Пек уређивала је једно издање америчког телевизијског шоу програма “БаллетНОЊ”, а докуметарац у режији Стивена Кантора посвећен снимању овог програма отвориће “Дане игре” у Новом Саду у четвртак у 19.30 часова. У питању је спој чудесног света балета, степовања, хип-хопа, па чак и циркуса, а први пут се догодило да балерина продуцира и режира реномирани телевизијски догађај.

На програму је француски филм “Играјмо”, у режији Ладисласа Шола са Рајаном Бансетијем и Алексијом Ђордано, који прати Џозефа, страственог играча хип-хопа и његове покушаје да стигне до професионалне позоришне сцене, а затим упозна и заволи класичан балет. Следе филмови “Подударност” у режији Стивена Белбера, који прати екцентричног њујоршког балетског педагога, кога тумачи Патрик Стјуарт, а чији миран живот прекида млади пар из Сијетла са циљем да направе интервју о његовој фасцинантној играчкој каријери 60-тих година, као и филм “Полина”, у режији Валери Милер и Анжелина Прељокажа, о младој балерини која се током детињства припрема за најсложенији класичан репертоар. Када добија ангажман у чувеном Бољшој театру, она открива савремену игру, напушта све и одлази у Француску. Улоге су поверене фантастичним играчима Маријинског театра, али и глумици Жулијет Бинош, која је искусила савремени покрет играјући у представама лондонског кореографа, Акрама Кана.

На програму је и документарац “Бил Т. Џоунс – Игром до обећане земље”, овенчан златном медаљом Фестивала у Сан Франциску, у режији Мише Скорера који открива пробе, позната дела и јединствен креативни процес легендарног кореографа и његове трупе, као и филм “Жив и мрда” у режији Сузан Глацер у коме је представљена катарзична снага свинга, од историјског порекла до утицаја на савремену културу пратећи професионалце и ентузијасте док проналазе радост игре и нуде посебан угао посматрања узбудљивог универзума свинга. Филм “Црни павиљон”, у режији Пјера Колибоа представља чувени простор за игру у Екс ан Провансу у коме ради кореограф Анжелин Прељокаж, “Кораци на сцени” играче хип хопа на Фестивалу урбане игре у Ла Вилету у режији Ерика Лижоа, а “Квинтет из Узеса” у режији Катрин Максимоф прати рад кореографа Хавијера де Фрутоса, Франка Шартијеа, Емануела Гата, Кита Џонсона и Натали Перне,  Најављени су и филмови “Невидљиви играч” о раду јапанског кореографа Сабура Тешигаваре у режији Елизабет Коронел, као и “Пустињски играч” у режији Ричарда Рејмонда, истинита прича о храброј амбицији једног Ирачанина који са пријатељима током атмосфере председничких избора 2009. када су угрожене многе културне слободе, ризикујући животе и формира алтернативну компанију игре и кроз забрањене видео снимке уче од безвремених легенди као што су Мајкл Џексон, Џин Кели и Рудолф Нурејев.

На програму је снимак комада “Игра” шведског кореографа Александера Екмана за Балет париске Опере који евоцира свет детињства и безбрижног задовољства, али поред чисте забаве, контемплира значење и значај игре када постанемо одрасли. За крај “Дана игре”, 17. фебруара најављен је филм “Марго” којим легендарни редитељ Тони Палмер документује величанствену животну причу чувене балерине  Марго Фонтејн. Подсетимо, 17. издање Београдског фестивала игре, под слоганом „Чиста сензација“, од 21. марта до 12. априла, представиће 17 компанија уметничке игре из 12 земаља, са 23 кореографска комада од којих ће три гостовати и у Новом Саду.

        Н. Попов

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести