Дани отворене уметности у Новом Саду

НОВИ САД: У Културном центру Новог Сада (Католичка порта 5) и у старој стрељани Еђшег (Антона Чехова 4) од 28. септембра до 4. октобра по четврти пут одржаће се манифестација НОА - Нови Сад Опен Арт, која промовише младе уметнике до 35 година и приближава грађанима савремену уметност кроз интерактивне садржаје.
с
Фото: The Prodigy, фотографија Марка Ристића

Опен арт манифестација као први корак у ширењу мреже нове уметничке сцене у Србији почела је у Београду са намером да муњевитом, једнодневном интервенцијом представи младе уметнике и олакша им пут до пажње јавности и тржишне размене вредности. Пројекат су осмислиле четири кустоскиње из Београда, а Сунчица Марковић, академска сликарка и помоћница директора КЦНС, која је у њему учествовала, предложила је да се ова подршка младим академским уметницима прошири и на Нови Сад. Уметницима је на овај начин пружена прилика да се представе разноврсној публици и да продају своја дела уз поруку да у Србији за њих има будућности.

Сутра у 20 часова у КЦНС отвара се изложба фотографија „Замрзнути тонови” Марка Ристића на којој ће бити приказане фотографије са концерата током претходних девет година – од Гоблина, чији је он официјелни фотограф, преко локалних бендова, до величина попут Тхе Продигy, Слаyер, Тхе Киллерс и Марилyн Мансон. Изложба, која траје до 8. октобра, биће отворена ексклузивним наступом једног домаћег бенда, с тим да је аутор инсистирао на томе да то којег остане изненађење.

У петак, 29. септембра у дворцу Еђшег биће отворена изложба групе аутора „Савремени наратив на папиру“ на којој излаже 28 уметника из Србије и 2 из Пољске, а траје до 4. октобра. Током трајања изложбе одржаваће се ликовне радионице за децу и одрасле „Уметност на папиру“, а 4. октобра у дворишту Еђшега у 17 часова биће цртање уживо  за студенте, а у 19 часова разговор на тему  „Савремени наратив на папиру“ који ће водити професори цртања из Новог Сада и Београда.    

Н. Попов

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести