Дани Зорана Радмиловића у Зајечару: Најбољи глумац Борис Исаковић

НОВИ САД/ЗАЈЕЧАР: На 29. Данима Зорана Радмиловића, који су управо завршени у Зајечару, награда за најбољег глумца припала је Борису Исаковићу за улогу господина Р. у представи "Зашто је полудео господин Р.?" по тексту Рајнера Вернера Фасбиндера и Михаела Фенглера, у режији Боба Јелчића Југословенског драмског позоришта.
boris isakovic
Фото: Борис Исаковић, фото: Дневник (Б. Лучић)

Сведеним глумачким поступком, суптилном психологизацијом, промишљеном карактеризацијом и одмереним, прецизним и ненаметљивим сценским покретом и гестикулацијом, Борис Исаковић суверено је и ефектно оживео комплексни лик Господина Р., наводи се у образложењу жирија.

Награда за визуелни идентитет "Крстомир Миловановић" додељена је комаду "Ружни, прљави, зли" Београдског драмског позоришта. “Сценографија Александра Денића и костими Бјанке Аyић Урсулов на функционалан начин отелотворили су аутентичну атмосферу представе и изузетно допринели особеној експресивности и духовитости остварења БДП”, указано је у образложењу. Чланови жирија су били Мирослав Мики Радоњић, Енвер Петровци и Душко Љуштина. Жири је Специјалну награду доделио Ецији Ојданић за улогу Влајне у представи „Вла-вла-Влајланд кабаре“ аутора и редитеља Ивана Лела Лема. Најбоља представа по избору публике је "1789" Народног позоришта из Ниша, аутора и редитеља Хадија Курића.

Разних сам се награда у Србији надобијао, а чекао сам да ми се насмеје овај “Зоранов брк”. Јако сам поносан. Треба се радовати сваком фестивалу у пандемији, чини ми се да хватамо последњи ваздух, да смо притерани до краја, не знам колико ће још моћи да раде позоришта. Сваки фестивал треба славити као и играње представа уопште, изјавио је Исаковић.

Најбоља представа на Фестивалу малих форми је "Др Фелер" у извођењу Драгана Боже Марјановића. У част награђених премијерно је изведена представа “Казабалкан” коју је по мотивима текста Горана Стефановског драматуршки обрадио и режирао Ирфан Менсур.

Н. П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести