Дански научници открили рунски запис о богу Одину из 5. века

КОПЕНХАГЕН: Дански научници саопштили су данас да су идентификовали најстарији познати натпис који се односи на нордијског бога Одина, на делу златног диска ископаног у западној Данској 2020.
e
Фото: Pixabay.com

Рунолошкиња Националног музеја у Копенхагену Лизбет Имер навела је да натпис представља чврст доказ да су се људу још у 5. веку клањали божанству Одину, или најмање 150 година раније него што се до сада сматрало, преноси АП.

Агенција наводи да је на златном брактеату, односно врсти танког, украсног привеска, стоји натпис који гласи: ''Он је Одинов човек'', што се вероватно односи на непознатог краља или господара.

''To је један од најбоље изведених рунских натписа које сам икада видела“, рекла је Имер.

Руне су симболи које су рана племена са севера Европе користила за комуникацију у писаном облику, док је Один био једно од врховних божанстава у нордијској митологији и често је повезиван са ратом, као и поезијом.

Брактеат откривен у Данској био је део ризнице у којој се налазио око килограм златних артефаката, укључујући велике медаљоне величине тањира и римске новчиће од којих је направљен накит, која је откопан у селу Винделев, наводи АП.

Према подацима Националног музеја у Копенхагену, где је сада изложена ризница откривена 2020, у северној Европи је пронађено више од 1.000 брактеата.

Специјалиста за древне језике Кристер Васхус оценио је да је, имајући у виду да су рунски натписи ретки, ''сваки рунски натпис од виталног значаја за то како разумемо прошлост''.

''Када се појаве натписи ове дужине, то је само по себи невероватно. Они нам дају неке прилично занимљиве информације о религији и друштву у прошлости'', навео је Васхус.

АП подсећа да су нордијски народи поштовали многе богове и сваки од њих је имао различите карактеристике, слабости и атрибуте, а на основу сага и неких каменова са рунским натписима, појавили су се информације да су богови поседовали многе људске особине и да су се понашали као људи.

''Ta врста митологије може нас одвести даље и натерати нас да поново истражимо свих осталих 200 брактеатних натписа за које знамо'', закључила је Имер.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести