Дедић: Установе културе спремне за рад половином септембра

Министарство културе и информисања израдило препоруке за извођење културних делатности, како би се подстакла реализација програма уз поштовање мера здравствене заштите.
Velika sala SNP Foto: SNP
Фото: Велика сала СНП Фото: СНП

БЕОГРАД: Припремајући се за јесењу сезону Министарство културе и информисања је одржало састанке са представницима установа културе чији је оснивач Србија који су изразили спремност и представили планове да половином септембра отпочну са извођењем програма, саопштила је за Танјуг Ивана Дедић, помоћник министра у Сектору за савремено стваралаштво и креативне индустрије.

Управни одбори ових установа културе, како је казала, усвојили су Правилнике о начину рада у условима пандемије, а поред тога на иницијативу Министарства културе и информисања донета је Уредба о понуди важења купљених улазница за културно-уметничке манифестације које су отказане.

Поменутом уредбом утврђен је начин и створени су услови под којима се може понудити одговарајућа замена, односно надокнада за неискоришћену купљену улазницу.

“У датој ситуацији потребно је да се сви актери, када кажем сви ту мислим и на глумце и редитеље, све запослене у позориштима, музичаре, остале извођаче, наравно и на публику и ресорно Министарство и локалне самоуправе, прилагоде ситуацији у којој се налазимо, и да сви заједно уложимо максимални труд како би културни садржаји, у оној мери колико је то могуће односно у складу са мерама здравствене превенције, били елемент нормализације свакодневног живота”, сматра Дедић.

Како је оценила, околности свакако још увек нису најбоље, али несумњиво остављају простор да се ураде конкретне ствари, а да заинтересована публика треба да буде у прилици да користи културне садржаје и у драстично измењеним друштвеним приликама, уз максимално поштовање мера безбедности.

“Подсећам да је још током пролећа, у тренутку када је дошло до побољшања епидемиолошке слике, Министарство културе и информисања израдило препоруке за извођење културних делатности, како би се подстакла реализација програма уз поштовање мера здравствене заштите. Поједини културни посленици склони су да забораве да су реализовани готови сви планирани конкурси, чиме смо обезбедили могућност континуираног одржавања културно-уметничког живота у Србији”, каже она.

Додаје да је Министарство тиме обезбедило услове за доступност културних садржаја, односно слободан проток и размену културних израза и садржаја, што је у складу са општим интересом у култури.

“Овим путем апелујем на остале чиниоце културног живота (органе локалних самоуправа, организаторе фестивала, институције културе, цивилни сектор) да у оквирима својих надлежности реализују програме које су планирали, поштујући здравствене мере безбедности”, истиче Дедић.

Напомиње и да Министарство културе и информисања нема никаквих резерви односно да подржава почетак рада позоришта у термину у којем она обично почињу да раде, а то је почетком октобра, наравно уз стриктно поштовање мера здравствене заштите.

“Ово кажем због појединих неозбиљних изјава неодговорних појединаца о томе да је неко “закатанчио” позоришта, што апсолутно не одговара истини, јер је опште познато да позоришта сваке године имају летњу паузу током које се не одигравају представе”, додаје.

Сматра да је нешто сложенија ситуација код музичко-сценских извођења где се мора водити рачуна о много више ствари када је реч о здравственој заштити и самих извођача и публике.

У садејству са Владом и установама културе, Министарство културе и информисања, како истиче, интензивно ради на дефинисању мера и решења која би обезбедила што квалитетнију реализацију догађаја уз поштовање мера против ширења епидемије.

“Подсетила бих и да је у сарадњи са Владом Србије Министарство иницирало и обезбедило новчану помоћ за 2.353 самостална уметника, те смо на тај начин подржали носиоце основних културних делатности”, истакла је Дедић.

У договору са Владом и установама културе чији оснивач је Република ради се на изради препорука за безбедно организовање рада установа културе, које ће бити донете након консултација са Кризним штабом и у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом.

Министарство културе и информисања ће са Владом Србије континуирано спроводити мере здравствене заштите у циљу што успешнијег одвијања културног живота у нашој земљи, строго водећи рачуна о здрављу извођача и публике, што је, како закључује помоћник министра, у ситуацији која је задесила цео свет питање - од приоритетног значаја.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести