Дела Милана Коњовића на изложби у новосадској галерији Стуартс

Новосадска галерија Стуартс (Стрит урбан арт Србија) која делује и оквиру Средњоевропског културног центра, Нови Сад, са партнером Vina Production из Сан Рафаела, Француска, приређује несвакидашњу изложбу Милана Коњовића.
e
Фото: Дневник/ Б. Лучић

Изложбу ће у уторак, 4. децембра у 19 часова у галеријском простору у пасажу Дунавске 8 отворити градоначелница Сомбора Душанка Голубовић. Један од оснивача галерије Михајло Несторовић најављује изложбу “Из породичне фиоке” као један од најзначајнијих догађаја у раду Стуартса којим се придружују програмима обележавања 120 година од рођења једног од најистакнутијих сликара 20. века Милана Коњовића (1898- 1993).

Аутор изложбе, академски вајар и доскорашњи вишегодишњи директор галерије “Милан Коњовић” у Сомбору Петер Мраковић указује да ће бити представљена Коњовићева дела, цртежи и две слике, која се налазе у власништву његове породице и први пут се излажу. За ову прилику одабрани су претежно цртежи који обухватају период од 1918. када Коњовић одлази на Академију у Праг код професора, знаменитог сликара Влаха Буковца па све до последњег рада када је једним кругом, уз препознатљиве иницијале симболично затворио свој стваралачки пут. 

Познато је да Коњовић по доласку у Праг није могао да се уклопи у владајући академизам, а цртежи тада настали сачувани у скиценблоковима. Захваљујући породици, његовим унукама које су власнице цртежа, договорено је да ова не сасвим класична изложба буде допуњена и једним малим амбијентом из куће у којој је маестро стварао. Биће изложена и скулптура Коњовића, рад сомборског вајара Еугена Кочиша који је, по оцени Мраковића најадекватније и најдуховитије представио великог уметника.

Изложба ће бити отворена до 15. јануара.   

У наредној години 15 изложби

Галерија Стуартс, основана у јулу ове године, најављује за следећу чак 15 изложби. По речима Небојше Бошњака, једног од сувласника, жеља им је била да створе галерију са карактером, а кроз програм који су понудили за наредну годину да њен рад и интернационализују. Новосадска публика ће тако уз изложбе Јане Даниловић, Војислава Павловића Соне, Данила Вуксановића, Тање Васовић и Татјане Димитријевић бити у прилици да види и шта се излаже у Паризу, Риму, Милану, Амстердаму и Лондону захваљујући поставкама осам тамошњих познатих стилски разноликих уметника. Најављено је и објављивање монографија о 50 година рада у Паризу Владимира Величковића, као и Ентонија Доналдсона, једног од најзначајнијих представика енглеског поп-арта коју ће пратити и изложба његових радова.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести