Дијафрагменти Данила Вуксановића у Галерији МС

НОВИ САД: Књига „Дијафрагменти Данила Вуксановића. Ликовна хроника 2001 – 2018.“, објављена у издању Културног центра Новог Сада, биће представљена вечерас у 18 часова у Галерији Матице српске.
s
Фото: Andrej Tišma: Civilizovano usakovanje

Текстови сачињавају хронику експозиција савремених уметника, и добар део њих објављен је у Дневнику, и часописима Ликовни живот, Нова мисао, Поља. Крећу се у распону од ранијих покушаја да се забележи наступање пријатеља, преко приказа групних изложби, све до новопокренутих изложбених циклуса као што је серија Традиција и савремено стваралаштво у Галерији Матице српске. Ова ликовна хроника, по речима аутора региструје изложбу за изложбом, у временском низу, с почетка XXI века до данас, унутар ког се препознају разнородни приступи у писању о уметничким феноменима. Наслов је дат као пролазак кроз дија/фрагменте који се међусобно увезују, у природном следу развоја мисли о уметничком делу, о његовом прекрајању и премештању из времена у коме је настало, када мислимо да уметничка дела можемо прецизно самерити.

О књизи ће говорити: Сава Степанов, ликовни критичар, Андреј Тишма, уметник и ликовни критичар, Лука Салапура, ликовни критичар и уредник портала Арт магазин, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и аутор.

Након промоције у 19.30 часова у Малом ликовном салону КЦНС биће отворена изложба „Дијафрагменти/избор из мноштва“ на којој је представљен избор радова уметника о којима је у Дијафрагментима писано, тако да они визуелно допуњују промоцију књиге.

Изложбу, која траје до 20. децембра, отвориће Маја Ердељанин, уметница и уредница ликовног програма КЦНС.

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести