Димитријевић: Коларац стаје; Карл: Све је на управи Коларца

БЕОГРАД: Укупан губитак Задужбине Илије М. Коларца од средине марта до септембра због сузбијања пандемије вируса ковид 19 биће 30 милиона динара, а Коларац је био принуђен да откаже 160 програма, каже директорка Јасна Димитријевић.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Димитријевић је за Танјуг рекла да без помоћи градске управе и државе постоји могућност да Коларац престане са радом.

Она је навела да Коларац у овом тренутку има 50 запослених и да се пројектно се финансира, а да око 25 одсто буџета чине средства која добија на конкурсима и од спонзора и донатора, док су 75 одсто приходи од продаје улазница и изнајмљивања простора за концерте, радионице, предавања, конференције.

"Осим помоћи од 30.000 динара за март, април и мај, не остварујемо приход којим можемо да покријемо ни зараде, ни порезе и доприносе, ни трошкове објекта", казала је Димитријевић за Танјуг и додала да још очекује резултате конкурса Министарства културе и информисања на који су аплицирали.

Према њеним речима услед сузбијања пандемије вируса ковид 19 Коларац је остао без бројних концерата међу којима су наступи Београдске филхармоније и Симфонијског оркестра РТС.

"Међународно такмичење Музичке омладине Београд и Гитар арт фестивал, концерти из циклуса "Коларац - твој свет музике" одложени су за јесен. Ту посебно истичем наступ Немање Радуловића који је заказан за 29. септембар и 1. октобар и концерт пијанисткиње Јол Еум Сон који је предвиђен 17. октобара", казала је Димитријевић и додала да је јединио трајно решење за Коларац у договору са градским властима око системског финансирања.

Градски секретар за културу Иван Карл за Танјуг каже да је заједно са Гораном Весићем крајем прошле године разговарао са директорком Коларца о предлозима да се сарадња на неки начин институционализује.

"Та питања су сада на органима управљања Коларчеве задужбине. Претпостављам да ће се у решавање питања финасирања Коларца укључити и надлежне институције на републичком нивоу", казао је Карл и додао да ће се већина градских музичких манифестација као што је Бемус одржавати у сали Коларца.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести