„ДНЕВНИКОВА НЕДЕЉНА КУЛТУРА“ ПРЕДСТАВЉЕНА У ДРУШТВУ НОВОСАДСКИХ КЊИЖЕВНИКА Нови квалитет за културну заједницу Новог Сада и Србије

Специјални додатак листа "Дневник" - "Дневникова недељна култура", који на четири стране обухвата све области културног живота Новог Сада, Војводине и Србије, од књижевности до театра и филма, представљен је вечерас у просторијама Друштва новосадских књижевника.
v
Фото: Dnevnik.rs

- Мени је изузетно драго због тога што "Дневник" од пре месец дана има културни додатак који готово две деценије није постојао и да је то један од пројеката који смо успели да реализујемо - истакла је генерална директорка "Дневника" Сандра Малишић. - Нови Сад је био и Европска престоница културе и нека ово буде пројекат који ће имати традицију, као што је има "Дневник", који је 15. новембра прославио 81. рођендан. Такође, драго ми је што ће у културном додатку свако моћи да прочита нешто што је важно за културну заједницу Новог Сада, Војводине и Србије.

Културни додатак представља заједничко дело "Дневника" и Културног центра Војводине "Милош Црњански", које је подржала Покрајинска влада.

- Културни додатак добили смо спонтано због тога што је идеја увек била присутна, а истрајали смо у договору са редакцијом "Дневника" и, рекао бих, осигурали његово постојање у наредној години, али и након тога - поручио је председник Покрајинске владе Игор Мировић. - "Дневникова недељна култура" много ће значити за уметност, културу, ствараоце, за све који могу да пронађу простор и читаоце који могу да се информишу о томе шта је ново на културној сцени. Иза нас је пет бројева културног додатка, који "Дневник" веома професионално припрема и објављује, и постао је нови квалитет не само "Дневника" као листа, већ и за културну заједницу Новог Сада и целе наше земље.

Фото: Dnevnik.rs

Дневникова недељна култура саставни је део недељног издања листа "Дневник", а уз обиље информација из света културе, књижевне продукције, позоришне и филмске уметности, музике и других културних дешавања, садржај овог додатка обогаћен је кратким причама, путописима, есејима, интервјуима и другим садржајима у којима читалачка публика може да ужива.

- Без лажне скромности, ово је тренутно најбољи културни додатак код нас - сматра директор Културног центра "Милош Црњански" Ненад Шапоња. - Као писац, нисам срећан што су културни додаци овде углавном нестали или смањени. Културни додатак је нешто важно за младе читаоце, који покушавају да пронађу шта јесте вредно, које су то књиге које би требало прочитати. У "Дневнику" сада постоји прича и надам се да ћемо, након 52 броја недељног додатка, штампати годишњак најбољих прича, што би била једна лепа традиција. На тај начин сваке године ћемо добити књигу од 52 приче, а на две године могли бисмо да објавимо и малу антологију песама. Важно је да видимо и знамо где смо и ко смо, односно шта је то најдубље што се данас ствара на овим просторима.

Текст и фото/видео: Б. Павковић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести