До 8. септембра изложба Ворхол – полароиди и портрети

У Галерији Завода за проучавање културног развитка у Београду отворена је изложба поводом 35. годишњице смрти Ендија Ворхола, једног од најпознатијег уметника поп-арт правца, који је обележио другу половину 20. века.
д
Фото: Приватна архива

Поставку под називом „Ворхол – полароиди и портрет” отворио је историчар уметности Владимир Томчић, који је подсетио на то да је и после толико година од уметникове смрти, једна од његових чувених слика Мерилин Монро продата за невероватних 190 милиона долара, што је друга највећа цифра на свету издвојена за неко уметничко дело. „ Био је оспораван и невољен, али време је мера свега. Тржиште је можда вулгарно, али такво какво јесте ипак је критеријум који говори много“, навео је Томчић.

По речима директора Завода Марка Крстића, идеја изложбе била је да испровоцира јавност да Ворхола погледа из једног другачијег угла, не оног уобичајеног и канонизованог. „Дакле, идеја је била да се динстанцирамо од чињенице да је то човек који је направио велике брендове и да га вратимо њему самом. Ворхол је одрастао у религиозној породици и њему религиозна уметност није била страна. Код Ендија чак можемо пратити примесе византијске уметности, јер се средњовековни уметници никада нису потписивали. Ни на једној слици коју је Ворхол насликао нама његовог потписа . Он је цео свој живот живео тако што се крио“, навео је Крстић.

Изложба обухвата Ворхолове портрете и аутопортрете у виду колажа које приказују развојни пут уметника и читав његов живот, а допуњавају је скулптура уметника у природној величини, рад чувеног вајара Светозара Радовића, као и видео рад - продукција на екрану који приказује његова дела уз глас наратора.  Поставку „Ворхол – полароиди и портрет” поклоници његове уметности могу да посете до 8. септембра.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести