Драгана Милошевић: Архиви су чувари националног идентитета

НОВИ САД: Основни императив сваке цивилизације јесте чување архивске грађе, јер она похрањује историјске истине и чува их од заборава“, рекла је у Архиву Војводине, покрајински секретар за културу, јавно инфомисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.
dragana milosevic
Фото: vojvodina.gov.rs

Честитајући Међународни дан архивиста, а самим тим и Дан Архива Војводине, Милошевићева је истакла да истраживање и документовање старих записа јесте један од најзначајнијих корака у очувању националног идентитета. Зато сви акти, записи, белешке, како је истакла, јесу наше најснажније оружје у одбрани историјских истина.

Зато данас Покрајинска влада и секретаријат на чијем сам челу јесу стални партнери у истицању значаја сваког архива, нагласила је Драгана Милошевић и додала да су архиви, у корак с временом, кренули са дигитализацијом архивске грађе и електронским архивирањем материјала, што је на корист како појединца у истраживачком послу, тако и целе заједнице, државе и шире.

Према речима директора Архива Војводине др Небојше Кузмановића, данас се навршавају 94 године од оснивања ове институције културе и ова годишњица обележава се промоцијом историјско- стручне публикације ауторке архиваторке у Архиву Војводине Сање Гавриловић, под називом: „У незаборав прошлости“, која је кроз епоху половине XIX и прве половине XX века детаљно истакла значајне личности из области културе и уметности, обједињене у архивксој збирци др Јована Милекића.

Помоћник министра културе и информисања Дејан Масликовић је у име Министарства честитао Дан Архива и архивиста, док су о књизи, поред ауторке, говорили и директор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада мр Синиша Јокић, рецезенти др Жарко Димић и Зоран Вељановић и уредник Весна Башић.

Фото: vojvodina.gov.rs

Свечаној промоцији књиге и обележавању Дана Архива Војводине присуствовали су и покрајински секретар за науку и високотехнолошки развој др Зоран Милошевић и председник Матице српске др Драган Станић.

EUR/RSD 117.5929
Најновије вести