Друга Европа – нови циклус програма Нови Сад 2021

НОВИ САД: Нови програмски оквир “Друга Европа”, који најављује Нови Сад као европску престоницу културе 2021, представљен је јуче у “Еђшегу”.
d
Фото: Promo

“Друга Европа” програм је који ће се одвијати од октобра до децембра, а концентрисан је на контракултурну, алтернативну, скривену, маргинализовану, мањинску сцену.

Лазар Јованов, испред пројекта “Нови Сад 2021 - Европска престоница културе”, објаснио је да је “Друга Европа” део наратива “За нове мостове”, који обједињује осам целина. У име пројекта “Нови Сад 2021 - Европска престоница културе” говорила је и Милица Рашковић, која је за 19. октобар најавила отварање кутка за културу на Клиси, односно Сланој бари, простору који је скрајнут са мапе културних дешавања, а у скоријој будућности добиће и нову културну станицу, по узору на “Еђшег” и “Свилару”.

Милица Рашковић је од 24. новембра до 3. децембра у културним станицама “Еђшег” и “Свилара” најавила и низ изложби, перформанса, пројекција филмова, радионица, обука, концерата и дискусија - програм “Супермоћни”, посвећен стваралачком потенцијалу особа са инвалидитетом.

Управник Новосадског позоришта (Ујвидеки синхаз), Валентин Венцел, најавио је ново, треће издање позоришног фестивала језичких мањина света “Синергија”, који ће бити одржан од 18. до 28. новембра. Мађари из Румуније, Срби из Мађарске, Немци из Италије, само су неки од учесника чије ће представе и тематизовати проблем мањинских група и појава у савременом друштву.

Исидора Тодоровић као кустоскиња изложбе “Исекле смо каблове”, која ће бити отворена 22. новембра у Музеју савремене уметности Војводине, предочила је да радови преиспитују положај медијске продукције и продукције у медијима из женске перспективе. Догађај суорганизује Мултимедијална платформа за женску културу, активизам и теорију “К. А. Т.”, уз подршку Савеза феминистичких организација “(Ре)конекција”. Борба да (ново)медијска уметност буде видљивија, намерно је спроведена серијом аналогних радова уметница као што су Виолета Војводић Балаж, Дарија Медић, Андреа Палашти, Ана Недељковић, Моника Сигети...

У “Еђшегу” су представљени само неки од програма које ће “Друга Европа“ обухватити од средине октобра до средине децембра.

И. Б.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести