ДВА У ЈЕДАН вечерас у Културној станици „Свилара”: ИЗЛОЖБА И КОНЦЕРТ АНТИФЕСТИВАЛА 2К+

Антифестивал „2К+“ вечерас у 20 часова у Културној станици „Свилара“ представља публици колективну изложбу уметника и сарадника у пројекту „House. Music. Europe“.(ХоМЕ), која је интегрални део овог међународног трогодишњег пројекта, реализованог уз подршку ЕУ кроз програм „Креативна Европа“.
т
Фото: Архива „Дневника”

Пројекат се базира на иновативном приступу производње и промоције савремене музике путем активног учешћа публике. Концерт вечерас приређује Бане Јованчевић, а на изложби, са аудио инсталацијама и другим радовима, учествују: Југ Марковић, Хулио Сезар Паласио, Карлос Нуњез Медина, Рикардо Кастро Арцеиз, Кони Зенк, Саму Грилуш/Абрис Грилуш/Франциска, и  Ери Балинт Болчо. Део изложбе је и звучна инсталација „Кућица“, пратећи објекти, видео и визуали, и „Марка Жвака“. Изложба се отвара вечерас у 20 часова, а траје до 18. јула.

Пројекат „ХоМе“ воде четири установе културе које се баве савременом уметничком музиком. Главни партнер и апликант у овом програму „Грилуш културалиш“ из Будимпеште, а поред Културног центра Војводине „Милош Црњански“, укључени су и „Микстур фестивал“ из Барселоне и „Блек пејџ оркестра“ из Беча.

Пројекат је започео изградњом звучне инсталације „Кућица”, која је направљена учешћем 12 конкурсно одабраних уметника и стручњака из ИТ & Арт тима „Бинаура“ из Будимпеште, који се баве кодирањем, алгоритамским артом, експерименталним интерфејсом и интерактивним окружењима. Одабрани уметници из сваке земље у трогодишњем програму су композитор, електронски музичар и перформер/музичар.

- Звучна инсталација „Кућица“ је била на турнеји 2022. у свим партнерским земљама. Привлачила је разнолику публику унутра и бележила говоре који су истовремено софтверски и уметнички трансформисани у звук у реалном времену. Тај процес се зове сонификација. Изложене инсталације полазе од сонификације рефлексија о кући као дому и настајале су углавном током турнеје „Кућице“. Исход слободне приче постаје звучни ентитет. Људски говори постају звуци а звуци постају материјал за композиторе који ће инкорпорирати добијене звучне материјале у композиције које ће бити премијерно изведене на фестивалима и музичким догађајима које организују учесници пројекта – наводе организатори овог догађаја.

Концерт од четири наручене композиције за ансамбл, електронику и сонификацију у организацији Антифестивала „2К+“ биће одржан у Новом Саду 9. септембра, а након тога у Бечу, Будимпешти и Барселони.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести