Европска ноћ истраживача у 29 градова у Србији

БЕОГРАД: Радознале грађане свих узраста 27. и 28. септембра на десетинама локација у Београду очекују научни изазови који откривају узбудљиво и забавно лице науке у оквиру програма "Европска ноћ истраживача", најавили су данас организатори на конференцији за медије у Комбанк дворани.
e
Фото: pixabay.com

Европска ноћ истраживача одржаће се последњег викенда у септембру у чак 29 градова у Србији и сви садржаји су бесплатни за посетиоце.

Најобимнији програм "Европске ноћи истраживача" одржаће се у Београду.

Александра Патенковић, научни сарадник Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић" у Београду, напомиње да су спремили програм за све узрасте.

"У тржном центру Биг посетиоци ће видети ласерску харфу која је продукт идеје једног истраживача који је у стваралачком заносу спојио програмирање и музику. Имаћемо различите екперименте из области програмирања и роботике. Обрадићемо теме незваних посетиоца у градовима као што је то био случај са дивљим свињама у Београду прошлог пролећа", казала је Патенковић и најавила Стреет 3D цртање као програм Европске ноћи истраживача.

У Француском институту, према њеним речима, биће представљени микрофлуидни чипови или робот који слуша.

"Зелени кровови и топлотна острва као илустратори проблема и решења климатских промена биће такође представљени у оквиру ове изузетне манифестације", казала је Патенковић.

Попајево тајно оружије, батерија у саксији или коцкасти балон од сапунице део су научног спектакла који чека све оне који завире у Отворену лабораторију Факултета за физичку хемију.

Завод за интелектуалну својину представиће први патент регистрован у Србији, али и друге изуме наших истраживача.

У Ташмајсданском парку биће прилике да се сви опробају у спортским и научним изазовима, док ће у Институту Сервантес бити додељене специјалне награде на конкурсу "НеМогући дизајн", "Кадар за науку" и "Science Revolution"

Обе вечери трајања манифестације обележиће и научни аутобуси који ће превозити путнике, али и научнике на линијама 31 и 16.

Током ове градске вожње путници ће моћи да разговарају са научницима и упознају се са њиховим научним областима.

Уз то биће у прилици да науче како да се ослободе стреса или да измере отпорност између својих руку.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести